W Turcji jedzą na śniadanie. Syci na długo, regeneruje po chorobie
Wspierają zdrowie mózgu, serca. Są źródłem pełnowartościowego białka. O tym, że warto włączyć do swojej diety jajka, nie trzeba już nikogo przekonywać. W jaki sposób to zrobić? Na miękko, na twardo, w postaci jajecznicy, po benedyktyńsku albo w wersji po turecku. Ta ostatnia z wymienionych propozycji powinna zainteresować tych, którzy lubią wyjątkowe połączenie smaków.

Spis treści:
Jajka po turecku - danie arystokratów
Pierwsze wzmianki o jajkach po turecku pochodzą z XV wieku, kiedy to serwowano je wśród arystokracji. Przepis przetrwał wieki i do dziś jest ważnym elementem kuchni tureckiej. To proste w przygotowaniu, składające się z kilku składników, odżywcze danie, w Turcji jedzą głównie na śniadanie, ale niektórzy nie odmówią sobie tak sycącej i jednocześnie lekkostrawnej kolacji. Co ciekawe, w niektórych domach jajko po turecku, dzięki bogactwu białka i probiotyków, to pozycja obowiązkowa w jadłospisie osoby, które dochodzi do siebie po chorobie.
Jajka po turecku na śniadanie
- Lekkie i bardzo aromatyczne. Są absolutnie genialne. Rewelacyjne w smaku - to najczęściej pojawiające się opinie kucharzy, jakie możemy przeczytać na temat jajek po turecku. Co sprawia, że wzbudzają taki zachwyt i podbijają kulinarny świat? Na pewno wyjątkowe walory smakowe, niecodzienne połączenie składników, sposób podania. A dokładniej?
Zacznijmy od pewnego kontrastu temperatur. Ciepłe jajka i masło spotykają się z chłodnym, czosnkowym jogurtem, co daje wyjątkowe doznania smakowe. Następnie wyjątkowa delikatna konsystencja, bo idealnie ugotowane białko otula płynne żółtko, które po przekrojeniu łączy się z jogurtem. Dopełnieniem stają się aromatyczne przyprawy. Paprykowe masło nadaje lekko dymny, pikantny smak, a czosnek w jogurcie dodaje głębi. Płynne żółtko razem z pozostałymi dodatkami tworzy aksamitny sos, który jest idealny do m.in. świeżo upieczonej bagietki.

Oprócz walorów smakowych nie sposób nie wymienić również korzyści zdrowotnych. Jogurt i jajka dostarczają wysokiej jakości białka oraz zdrowych tłuszczów wspierających organizm. Dodatkowo jogurt naturalny wspomaga trawienie i wzmacnia florę jelitową. Mamy też w składzie antyoksydanty, czyli paprykę i czosnek z właściwościami przeciwzapalnymi, wspierającymi odporność. I plus, o którym już wspominałam, jajka po turecku sycą na długo, nie powodując przy tym nagłych skoków cukru we krwi.
Jak się robi jajka po turecku
To teraz czas na prosty przepis na jajka po turecku.
Składniki na dwie porcje:
- 2 jajka
- 250 g gęstego jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku (starty lub przeciśnięty)
- 1 łyżka octu (winnego lub jabłkowego) - do wody
- 30 g masła
- 1 łyżeczka pul biber (turecka papryka w płatkach, można zastąpić ostrą papryką)
- sól do smaku
- opcjonalnie: suszona mięta lub pieprz

Sposób przygotowania:
Przygotowanie jogurtu
- W misce wymieszaj jogurt z przeciśniętym czosnkiem i szczyptą soli.
- Odstaw na kilka minut, aby smaki się przegryzły.
Perfekcyjne jajka w koszulce
- Wlej do rondelka ok. 1 litr wody, dodaj łyżkę octu i zagotuj na średnim ogniu.
- Gdy woda zacznie delikatnie bulgotać (nie gotować gwałtownie), zamieszaj łyżką, tworząc wir.
- Wbij jajko do małej miseczki, a następnie delikatnie wlej je do środka wiru.
- Gotuj 2,5-3 minuty, aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne.
- Wyjmij łyżką cedzakową i odłóż na ręcznik papierowy.
Aromatyczne masło z przyprawami
- W małym rondelku rozpuść masło na małym ogniu.
- Dodaj pul biber (lub ostrą paprykę) i podsmaż przez kilka sekund, aż masło nabierze pięknego czerwonego koloru i aromatu.
- Nie przypal przypraw - mają się tylko lekko zarumienić!
Składanie dania
- Na talerz wyłóż porcję jogurtu.
- Na jogurt delikatnie połóż jajka w koszulce.
- Polej całość masłem z przyprawami.
- Opcjonalnie posyp suszoną miętą lub świeżo mielonym pieprzem.
- Podawaj z ciepłym pieczywem (pide, bagietką lub innym chrupiącym chlebem).
Pamiętaj, jajka po turecku smakują najlepiej, kiedy masło jest jeszcze płynne. Smacznego!