Wafelki
W czasach mojego dzieciństwa robiono je chyba w każdym domu. Wielkie tafle suchych wafli przekładano nadzieniem, najczęściej z roztopionego masła, kakao i mleka w proszku, a czasem tylko dżemem (najlepiej z czarnej porzeczki). Z okrągłych wafli robiło się bardziej wykwintny pischinger z dodatkiem roztopionej czekolady i pokruszonych orzechów. Moja propozycja wafelków to czekoladowy krem na bazie ciecierzycy i dżem z czarnej porzeczki - pisze Weganon, czyli Paweł Ochman, autor książki "Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału".


Ilość: 20 wafelków, przygotowanie: 20 minut przygotowania + 4-5 godzin chłodzenia
Składniki
- 5 dużych prostokątnych wafli (bez mleka w proszku)
- ½ kg dżemu z czarnej porzeczki
- 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy (ok. 1 szklanki suchej)
- 1 puszka mleka kokosowego 400 g (o zawartości tłuszczu powyżej 17% i kokosa 75%), wstawiona na 1-2 dni do lodówki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub innego rafinowanego
- 2 łyżki kakao
- 200 g czekolady gorzkiej (o zawartości kakao 70%)
Wykonanie:
Z puszki wyjąć tylko białą, stałą część mleka kokosowego. Przełożyć do garnka i podgrzać do wrzenia. Wyłączyć palnik, po czym dodać czekoladę, kakao, ekstrakt i cukier. Wymieszać do rozpuszczenia. Wsypać ciecierzycę i dokładnie zmiksować blenderem ręcznym.
Ułożyć wafel na desce. Posmarować go połową kremu i przykryć drugim waflem. Ten posmarować połową dżemu. Na kolejny wafel wyłożyć resztę kremu, przykryć ostatnim waflem posmarowanym dżemem. Całość lekko przycisnąć.
Wstawić do lodówki na 4-5 godzin, aż masa czekoladowa stężeje.
Po zastygnięciu pokroić na wafelki.

Fragment książki "Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału" Weganona, czyli Pawła Ochmana. Premiera: 11 października 2017r. Wydawnictwo Znak.