Reklama

Reklama

Wakacyjny obiad jak u babci

Zapraszamy na smaki dzieciństwa! Potrawy, które babcia gotowała nam migiem, a my zjadaliśmy jeszcze szybciej...

Gołąbki z mięsem drobiowym i kaszą pęczak

Czas przyrządzenia: 120 minut
Składniki dla: 8 sztuk

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • szklanka kaszy pęczak
  • jajko
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • kapusta włoska
  • szklanka bulionu warzywnego lub wody
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • szczypta majeranku

Sposób przygotowania

1. Z kapusty delikatnie zdejmij osiem nieuszkodzonych liści, starając się ich nie porwać. W garnku zagotuj wodę, włóż liście i gotuj 10 minut, aby zmiękły (najlepiej partiami, po 4 sztuki). Wyjmij liście szczypcami i osącz. Nożykiem zetnij grube łodygi, tak aby liście były w miarę płaskie. Odłóż do ostygnięcia. 

2. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

3. Mięso przełóż do miski, dodaj posiekaną cebulę, jajko i kaszę. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszaj. 


4. Na każdym liściu umieść po 2 łyżki nadzienia i zwiń zgrabne gołąbki. Umieść je ciasno w garnku, układając łączeniem do dołu. Podlej bulionem (ewentualnie wodą). Duś pod przykryciem, na małym ogniu, przez 50-60 minut. 

5. Gotowe gołąbki wyjmij, a do pozostałego w garnku wywaru wlej passatę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj na dość dużym ogniu przez kilka minut, aby sos zgęstniał. Podawaj gołąbki polane sosem. 

Przepis autorstwa blogerki - Katarzyny Zając

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje