Wakacyjny obiad jak u babci

Gołąbki
Gołąbki123RF/PICSEL

Gołąbki z mięsem drobiowym i kaszą pęczak

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • szklanka kaszy pęczak
  • jajko
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • kapusta włoska
  • szklanka bulionu warzywnego lub wody
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • szczypta majeranku
8 sztuk

Sposób przygotowania

Knedle ze śliwkami
Knedle ze śliwkami123RF/PICSEL

Knedle ze śliwkami

Składniki

  • 30 śliwek
  • 15 łyżeczek cukru

- ciasto

  • 800 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 szklanki mąki pszennej (plus mąka do podsypywania)
  • jajko
  • łyżka masła
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

Pierogi leniwe
Pierogi leniwe123RF/PICSEL

Tradycyjne pierogi leniwe

Składniki

  • 250 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • jajko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (plus do podsypania)
  • łyżka cukru wanilinowego (opcjonalnie)
  • sól
  • do podania: cukier trzcinowy i rozpuszczone masło

Sposób przygotowania

Placki ze śmietaną
Placki ze śmietaną123RF/PICSEL

Złociste placki ziemniaczane ze śmietaną

Składniki

  • 6 dużych ziemniaków
  • czubata łyżka mąki
  • jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia
  • do podania: gęsta kwaśna śmietana
12 sztuk

Sposób przygotowania

Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa123RF/PICSEL

Zupa pomidorowa z makaronem

Składniki

  • 1 i 1/2 litra rosołu lub wywaru z kostek rosołowych
  • 90 g (mały słoiczek) koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany

- do podania

  • ugotowany makaron
  • posiekana natka pietruszki
5 porcji

Sposób przygotowania

Makaron z pulpetami
Makaron z pulpetami123RF/PICSEL

Pulpeciki w sosie pomnidorowym

Składniki

  • 1 kg mielonego mięsa (50/50 wołowe i wieprzowe)
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 3/4 łyżki soli
  • 6 łyżek ugotowanej kaszy bulgur
  • 2 jajka
  • mała główka czosnku
  • biała cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • łyżka natki pietruszki
  • do posypania
  • 250 g makaronu orechiette

- sos pomidorowy

  • 1 kg pomidorów malinowych
  • łyżka świeżego oregano
  • sól gruboziarnista do smaku
  • 2 łyżki oliwy
30 sztuk
Racuchy
Racuchy123RF/PICSEL

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli (lub mniej)
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • jajko
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • jabłko
  • olej do smażenia
4 porcji

Sposób przygotowania

Olivia
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?