Wakacyjny obiad jak u babci
Zapraszamy na smaki dzieciństwa! Potrawy, które babcia gotowała nam migiem, a my zjadaliśmy jeszcze szybciej...

Gołąbki z mięsem drobiowym i kaszą pęczak
Składniki
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- szklanka kaszy pęczak
- jajko
- cebula
- ząbek czosnku
- 700 ml passaty pomidorowej
- kapusta włoska
- szklanka bulionu warzywnego lub wody
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- szczypta majeranku
Sposób przygotowania
1. Z kapusty delikatnie zdejmij osiem nieuszkodzonych liści, starając się ich nie porwać. W garnku zagotuj wodę, włóż liście i gotuj 10 minut, aby zmiękły (najlepiej partiami, po 4 sztuki). Wyjmij liście szczypcami i osącz. Nożykiem zetnij grube łodygi, tak aby liście były w miarę płaskie. Odłóż do ostygnięcia. 2. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 3. Mięso przełóż do miski, dodaj posiekaną cebulę, jajko i kaszę. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszaj. 4. Na każdym liściu umieść po 2 łyżki nadzienia i zwiń zgrabne gołąbki. Umieść je ciasno w garnku, układając łączeniem do dołu. Podlej bulionem (ewentualnie wodą). Duś pod przykryciem, na małym ogniu, przez 50-60 minut. 5. Gotowe gołąbki wyjmij, a do pozostałego w garnku wywaru wlej passatę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj na dość dużym ogniu przez kilka minut, aby sos zgęstniał. Podawaj gołąbki polane sosem. Przepis autorstwa blogerki - Katarzyny Zając

Knedle ze śliwkami
Składniki
- 30 śliwek
- 15 łyżeczek cukru
- ciasto
- 800 g ugotowanych ziemniaków
- 2 szklanki mąki pszennej (plus mąka do podsypywania)
- jajko
- łyżka masła
- szczypta soli
Sposób przygotowania
1. Jeszcze ciepłe ziemniaki zmiel w maszynce z drobnym sitkiem. Dodaj masło, wymieszaj i odstaw, aby ostygły. 2. Ponacinaj śliwki i wydryluj je. 3. Ostudzone ziemniaki przełóż na oprószoną mąką stolnicę. Wsyp mąkę i zrób w niej dołek. Wbij jajko i dodaj szczyptę soli. Zagnieć ciasto - powinno być gładkie i lekko klejące. 4. Ciasto podziel na 2-3 części. Zrób z nich wałki. Następnie pokrój je na kawałki grubości 2-3 cm (zależnie od grubości wałka) i rozpłaszcz je. W środek każdego włóż śliwkę. W śliwki wsyp po 1/2 łyżeczki cukru. Sklej ciasto wokół śliwki i nadaj mu kształt kuli. 5. Wrzuć knedle do osolonego wrzątku i gotuj 5-10 minut od momentu wypłynięcia. Podawaj polane odrobiną masła, oprószone cynamonem i uprażoną bułką tartą. Przepis autorstwa blogerki Moniki Pazdej

Tradycyjne pierogi leniwe
Składniki
- 250 g twarogu półtłustego lub tłustego
- jajko
- 1/2 szklanki mąki pszennej (plus do podsypania)
- łyżka cukru wanilinowego (opcjonalnie)
- sól
- do podania: cukier trzcinowy i rozpuszczone masło
Sposób przygotowania
1. Oddziel białko od żółtka. Do białka dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. 2. Twaróg rozgnieć praską do ziemniaków lub widelcem. Dodaj żółtko, mąkę, cukier wanilinowy i ubitą pianę z białka. Wymieszaj widelcem. Masa będzie się kleić, ale nie dosypuj więcej mąki - leniwe będą pulchniejsze. 3. Przełóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką. Uformuj z niego wałeczki. Lekko spłaszcz je dłonią. Można też ponacinać ciasto w krateczkę. Potnij wałki na ukośne kawałki 2-3 cm. 4. Zagotuj w garnku osoloną wodę, wrzuć leniwe. Gdy wypłyną, od razu wyjmij. Podawaj z roztopionym masłem, posypane cukrem. Opcjonalnie - z cynamonem lub zrumienioną bułką tartą. Przepis autorstwa blogerki Jolanty Perz-Straga

Złociste placki ziemniaczane ze śmietaną
Składniki
- 6 dużych ziemniaków
- czubata łyżka mąki
- jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- olej do smażenia
- do podania: gęsta kwaśna śmietana
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obierz, umyj i utrzyj na tarce o małych oczkach. 2. Do startych ziemniaków dodaj mąkę, jajko i sól. Dobrze wymieszaj łyżką. 3. Na patelni mocno rozgrzej sporo oleju. Nakładaj ziemniaczane ciasto i formuj placki. Gdy się zezłocą, przekładaj na drugą stronę. 4. Po usmażeniu wykładaj placki na chwilę na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym, aby usunąć z nich nadmiar tłuszczu. 5. Podawaj od razu, z łyżką kwaśnej śmietany. Przepis autorstwa blogerki Beaty Królikiewicz-Opalanka

Zupa pomidorowa z makaronem
Składniki
- 1 i 1/2 litra rosołu lub wywaru z kostek rosołowych
- 90 g (mały słoiczek) koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki śmietany
- do podania
- ugotowany makaron
- posiekana natka pietruszki
Sposób przygotowania
1. Do gorącego rosołu dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i zagotuj zupę. 2. Śmietanę przełóż do szklanki. Wlej do niej chochlą trochę gorącej zupy. Dokładnie wymieszaj, aby nie było śmietanowych grudek. Wlej rozprowadzoną śmietanę do zupy w garnku, cały czas mieszając. Zagotuj zupę i zdejmij z ognia. 3. Podawaj z ulubionym makaronem, posypaną natką pietruszki. Przepis autorstwa blogerki Katarzyny Nowakowskiej

Pulpeciki w sosie pomnidorowym
Składniki
- 1 kg mielonego mięsa (50/50 wołowe i wieprzowe)
- łyżeczka czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 3/4 łyżki soli
- 6 łyżek ugotowanej kaszy bulgur
- 2 jajka
- mała główka czosnku
- biała cebula
- 2 łyżki masła klarowanego
- łyżka natki pietruszki
- do posypania
- 250 g makaronu orechiette
- sos pomidorowy
- 1 kg pomidorów malinowych
- łyżka świeżego oregano
- sól gruboziarnista do smaku
- 2 łyżki oliwy
1. Pomidory przekrój na pół i umieść w żaroodpornym naczyniu. Posyp solą, polej oliwą. Wstaw do piekarnika (funkcja grill, maksymalna temperatura). Czosnek owiń folią i połóż obok formy. Piecz 30 minut. Upieczone pomidory wraz sosem, który się wytworzył, zblenduj z oregano i 3 ząbkami upieczonego czosnku. Przypraw solą. 2. Na farsz obierz cebulę i pokrój w kostkę. Zeszklij na maśle, połowę dodaj do mięsa. Trzy ząbki pieczonego czosnku rozgnieć widelcem. Dodaj go do mięsa wraz z kaszą, jajkami, solą i przyprawami. Dokładnie wymieszaj. 3. Uformuj 30 kuleczek i równomiernie zrumień na maśle. Dodaj resztę cebuli i wlej sos pomidorowy. Gotuj pulpeciki w sosie 15 minut. Ugotuj makaron. Podawaj pulpeciki z makaronem, obficie polanym sosem.
Przepis autorstwa blogerki Małgorzaty Haggu

Racuchy drożdżowe z jabłkami
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli (lub mniej)
- 2 łyżeczki drożdży instant
- jajko
- 250 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- jabłko
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
1. Rozpuść masło. Połącz z mlekiem i odstaw, aby przestygło(ma być letnie). Wymieszaj z jajkiem i esencją waniliową. 2. Mąkę wymieszaj z cukrem, solą, drożdżami i mieszanką mleka. Jabłko obierz, pokrój w drobną (ok. 1 cm) kostkę. Wmieszaj do ciasta. 3. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą. Odstaw na godzinę, aby wyrosło. 4. Rozgrzej na patelni olej (1-2 cm). Nakładaj łyżką płaskie (1,5 cm) porcje ciasta. Smaż na rumiano, z obu stron. Odsącz na papierowym ręczniku. 5. Podawaj jeszcze ciepłe, np. z cukrem pudrem, miodem lub owocami. Przepis autorstwa blogerki Agaty Jędraszczak