Walentynkowa kolacja: Lasagne z curry i mlekiem kokosowym
Odkryjcie wspólnie nowe smaki, przygotowując pyszną, lekko orientalną w smaku, rodzinną kolację.

Składniki
- Makaron lasagne 1/2 opakowania (np. Lubella)
- mozarella 300g
- bakłażan 1 sztuka
- duża cukinia 1 sztuka
- czerwona papryka 1 sztuka
- cebula 2 sztuki
- czosnek 3 ząbki
- imbir
- kolendra 1 pęczek
- pomidory krojone Łowicz 1 puszka
- mleko kokosowe 2 puszki
- olej rzepakowy
- masło 3 łyżki
- curry w proszku 4 łyżki
- mąka Lubella 3 łyżki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
1. Cebulę i imbir drobno posiekaj. Następnie razem z czosnkiem przesmaż je kilka minut w garnku, z łyżką oleju. Dodaj curry, posiekane łodygi kolendry i pomidory. Bakłażana pokrój w dużą kostkę, przesmaż mocno przez ok. 5-7 min, z kilkoma łyżkami oleju i dodaj do sosu pomidorowego. Paprykę i cukinię pokrój w dużą kostkę. Następnie paprykę przesmaż ok. 5 minut na oleju, dodaj do niej cukinię, smaż jeszcze ok. 2 minuty i dodaj do sosu. Gotuj całość ok. 15 minut.
2. W międzyczasie przesmaż masło z mąką przez kilka minut, dodawaj mleko kokosowe - ciągle mieszając ubijaczką, aż powstanie lekko gęsty sos. Dodaj do smaku, sól, pieprz i curry.
3. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wlej 2 łyżki mleka kokosowego. Ułóż luźno płaty lasagne, wyłóż połowę warzyw w sosie pomidorowym, polej kilkoma łyżkami sosu kokosowego, posyp odrobiną startej mozzarelli. Połóż kolejną warstwę makaronu i powtórz całość, jak poprzednio. Na trzecią warstwę makaronu nałóż resztę mleka kokosowego i tartej mozzarelli. Przykryj naczynie folią i piecz 35 minut zakryte, a potem odkryj i piecz jeszcze ok. 10 minut tak, by ser się przyrumienił.
Walentynkowa kolacja gotowa!