Składniki na 20-25 sztuk: - 20-25 kawałków ciasta Wan Tan (wonton) - można kupić mrożone ciasto w sklepie lub przygotować wg przepisu, który znajdziesz tutaj, - 3 suszone grzyby mun, - pęczek zielonej cebulki, - 150 g krewetek, - 250 g metki wieprzowej, - łyżeczka cukru, - łyżka sosu ostrygowego, - łyżka oleju sezamowego, - łyżka mąki ziemniaczanej, - sól, - sos sojowy i sos słodko-kwaśny, - olej Przygotowanie: Mrożone ciasto Wan Tan zawinąć w wilgotną ściereczkę i zostawić aby odtajało. Grzyby włożyć do miski, zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Zieloną cebulkę i krewetki drobno posiekać. Grzyby odcisnąć i również drobno pokroić. Zieloną cebulkę, grzyby, krewetki, metkę, cukier, sos ostrygowy, olej mąkę ziemniaczaną i ewentualnie sól dobrze wyrobić. Na pierożki Wan Tan: z ciasta wyciąć krążki o średnicy ok. 8 cm. Nakładać po łyżeczce nadzienia. Brzegi lekko zwilżyć i zlepić. Na sakiewki Wan Tan: nakładać po łyżeczce nadzienia, brzegi ciasta lekko zwilżyć. Ciasto uformować w sakiewki zawierające nadzienie. Na otwarte Wan Tan: łyżeczkę nadzienia nakładać na środek ciasta. Brzegi ciasta zagiąć do góry tak aby otaczały nadzienie. Wan Tan lekko docisnąć, aby spód był płaski. Na sajgonki Wan Tan: nakładać po 2 łyżeczki nadzienia na ciasto. Z 2 stron brzeg ciasta zagiąć na nadzienie, z trzeciej strony zrolować sajgonki. Sitko bambusowe do gotowania na parze posmarować olejem. Wan Tan nakładać do niego porcjami. Wok lub głęboką patelnię wypełnić w 1/3 wodą, założyć na niego sitko bambusowe (tak, aby nie dotykało wody). Gotować ok 10 minut na parze. Jeżeli zajdzie potrzeba podlewać gorącą wodą. Podawać z sosem sojowym i sosem słodko-kwaśnym. Porada: Wan Tan można również obsmażać na oleju (np. we frytownicy - ok 3-4 minuty). Ciasto Wan Tan powinno być zawsze przykryte wilgotną ściereczką. Uformowane Wan Tan należy zabezpieczać folią spożywczą, aby nie wyschły zanim będą gotowane lub smażone.