Waniliowa kremówka z lukrem
Kremówki możesz zrobić w domu. Smakują jak te z cukierni, a może nawet lepiej!
Płaty ciasta francuskiego rozłożyć jeden obok drugiego i pozostawić w pokojowej temperaturze, aż rozmarzną. Następnie składać po trzy płaty ciasta. Rozwałkować na dwa placki o wymiarach 12x30 cm. Dwie blaszki do pieczenia (o wymiarach jak wyżej) wyłożyć pergaminem. Ułożyć w nich rozwałkowane placki. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem (aby podczas pieczenia para miała ujście).
Formy z ciastem kolejno wstawiać do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piec po 20-25 minut. Proszek budyniowy wymieszać z cukrem i 5 łyżkami mleka. Resztę mleka zagotować, wlać rozrobiony budyń. Gotować, mieszając, aż zgęstnieje. Przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą (na kremie budyniowym nie zrobi się kożuch) i odstawić do wystudzenia. Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z zimnym budyniem. Placki przełożyć kremem budyniowym. Wierzch ciasta posmarować lukrem. Wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzoną kremówkę pociąć na 6 porcji. Udekorować pistacjami i plasterkami cytryny.