Waniliowe kuleczki

Przygotujesz je bez trudu

Składniki

  • 12 łyżek mąki pszennej
  • 1/2 kostki (10 dag) masła
  • 4 duże jajka
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 2 szkl. wody
  • szczypta soli

Składniki - krem

  • 2 szkl. śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3 łyżki mleka
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

1. Ciasto: zagotuj wodę i rozpuść masło. Dodaj cukier waniliowy i sól. Wymieszaj, dodaj przesianą mąkę. Zdejmij z ognia, a gdy masa ostygnie, wbij po jednym jajku - miksuj na wysokich obrotach, by składniki dobrze się połączyły, a ciasto napowietrzyło. Gdy stanie się gładkie, szkliste i zacznie odchodzić od brzegów garnka, jest gotowe. 

2. Nagrzej piekarnik do 220 st. - to ważne, by ciastka wkładać do gorącego piekarnika! Blaszkę wyłóż pergaminem. Nakładaj łyżką małe porcje ciasta, robiąc między nimi odstępy Piecz 15 min, aż kulki się zrumienią. Ostudź na kratce kuchennej. 

3. Ubij śmietankę z esencją i pudrem. Rozpuść żelatynę w ciepłym mleku i gdy ostygnie, zmiksuj ze śmietaną. Śmietanę przełóż do szprycy cukierniczej z metalową końcówką. Delikatnie nadziej ptysie. Ułóż w płaskiej misce i oprósz pudrem.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje