Waniliowe kuleczki

Przygotujesz je bez trudu

Kuleczki ptysiowe
Kuleczki ptysiowe123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Ciasto: zagotuj wodę i rozpuść masło. Dodaj cukier waniliowy i sól. Wymieszaj, dodaj przesianą mąkę. Zdejmij z ognia, a gdy masa ostygnie, wbij po jednym jajku - miksuj na wysokich obrotach, by składniki dobrze się połączyły, a ciasto napowietrzyło. Gdy stanie się gładkie, szkliste i zacznie odchodzić od brzegów garnka, jest gotowe. 

2. Nagrzej piekarnik do 220 st. - to ważne, by ciastka wkładać do gorącego piekarnika! Blaszkę wyłóż pergaminem. Nakładaj łyżką małe porcje ciasta, robiąc między nimi odstępy Piecz 15 min, aż kulki się zrumienią. Ostudź na kratce kuchennej. 

3. Ubij śmietankę z esencją i pudrem. Rozpuść żelatynę w ciepłym mleku i gdy ostygnie, zmiksuj ze śmietaną. Śmietanę przełóż do szprycy cukierniczej z metalową końcówką. Delikatnie nadziej ptysie. Ułóż w płaskiej misce i oprósz pudrem.

Ciasto krakersowe - szybki przepis na deserInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas