Waniliowe quinoa (dla dzieci od 7 miesiąca życia)
Quinoa, inaczej zwana komosą ryżową, to bogate w składniki odżywcze zboże, a dokładniej nasiono, które ma niski indeks glikemiczny i nie zawiera glutenu. Oto przepis z jej użyciem.
Jest nazywana "matką zbóż" lub "złotem Inków", bo faktycznie Ameryka Południowa jest jej macierzystym domem. Była tam już uprawiana prawie 5000 lat temu. Niestety w okresie podbojów kolumbijskich wyeliminowano ją, zastępując pszenicą i jęczmieniem.
Obecnie powraca do łask, a to głownie za sprawą jej wartości odżywczych. Nasiona komosy zawierają bowiem 48 proc. skrobi, ok. 18 proc. białek i 4-9 proc. nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w nich również bardzo dużo błonnika, wapnia, żelaza, witaminy E, magnezu i fosforu.
Istnieje kilka odmian quinoa: biała, zwana również złotą, czerwona i czarna. Komosa jest nie tylko jednym z najzdrowszych, ale również jednym z najprostszych do przygotowania posiłków. Dzięki wszystkim wyżej wymienionym zaletom może stanowić pełnowartościowy posiłek dla dziecka, m.in. na etapie odstawiania od piersi. Poniżej znajdziecie przepis z jej użyciem.
Co potrzebujemy?
Jak przygotować?
Brzoskwinię możemy wcześniej ugotować na parze. Brzoskwinię można zastąpić innym owocem sezonowym, jak np. gruszka lub jabłko.