Waniliowe quinoa (dla dzieci od 7 miesiąca życia)

Quinoa, inaczej zwana komosą ryżową, to bogate w składniki odżywcze zboże, a dokładniej nasiono, które ma niski indeks glikemiczny i nie zawiera glutenu. Oto przepis z jej użyciem.

Waniliowe quinoa
Waniliowe quinoa BeMam

Jest nazywana "matką zbóż" lub "złotem Inków", bo faktycznie Ameryka Południowa jest jej macierzystym domem. Była tam już uprawiana prawie 5000 lat temu. Niestety w okresie podbojów kolumbijskich wyeliminowano ją, zastępując pszenicą i jęczmieniem.

Obecnie powraca do łask, a to głownie za sprawą jej wartości odżywczych. Nasiona komosy zawierają bowiem 48 proc. skrobi, ok. 18 proc. białek i 4-9 proc. nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w nich również bardzo dużo błonnika, wapnia, żelaza, witaminy E, magnezu i fosforu.

Waniliowe quinoa
Waniliowe quinoa BeMam

Istnieje kilka odmian quinoa: biała, zwana również złotą, czerwona i czarna. Komosa jest nie tylko jednym z najzdrowszych, ale również jednym z najprostszych do przygotowania posiłków. Dzięki wszystkim wyżej wymienionym zaletom może stanowić pełnowartościowy posiłek dla dziecka, m.in. na etapie odstawiania od piersi. Poniżej znajdziecie przepis z jej użyciem.

Co potrzebujemy?

Jak przygotować?

Brzoskwinię możemy wcześniej ugotować na parze. Brzoskwinię można zastąpić innym owocem sezonowym, jak np. gruszka lub jabłko.

BeMam
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas