Waniliowy makaron na słodko z masłem orzechowym i morelami
Makaron o słodkim aromacie.

Składniki na 4 porcje:
- laska wanilii, - 1 l mleka, - 90 g cukru, - 250 g makaronu wstążki, - puszka moreli, - 10 g mąki ziemniaczanej, - skórka z połowy cytryny, - 1-2 łyżki likieru morelowego, - 30 g orzechów laskowych, - 40 g masła, - listki melisy do dekoracji
Przygotowanie:
Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wyskrobać miąższ i włożyć do mleka (i laskę i miąższ). Dodać 75 g cukru, zagotować, wrzucić makaron i gotować ok. 15 minut na średnim ogniu. Morele osączyć, sok zachować. Owoce porozcinać, a 5-6 łyżek soku dobrze wymieszać z mąką ziemniaczaną. Pozostały sok zagotować, dodać pozostały cukier i skórkę cytrynową. Dodać rozrobioną mąkę ziemniaczaną, gotować ok. 1 minuty cały czas mieszając. Wyjąć skórkę z cytryny, a powstały kisiel doprawić likierem. Dodać owoce. Posiekane orzechy uprażyć na patelni, pod koniec dodać masło. Makaron podawać na głębokich talerzach, razem z owocami w kisielu, wszystko skropić masłem orzechowym. Dekorować listkami melisy.
Czas przygotowania: 25 minut Jedna porcja zawiera: 3060 kJ/731 kcal