Waniliowy torcik Charlotte
W sam raz do porannej kawy!
Sposób przygotowania
1. Śmietanę podgrzej, wrzuć połamaną czekoladę. Mieszając, rozpuść ją. Masę ostudź. Wstaw do lodówki na całą noc - śmietanka musi dobrze się schłodzić.
2. Dno tortownicy wyłóż pergaminem. Wzdłuż boków ustaw podłużne biszkopty - możesz je "przylepić" gęstym syropem (np. malinowym). Okrągłe biszkopty rozłóż na dnie - ile się uda, ułóż na płasko, pozostałe pokrusz i włóż między całe ciastka.
3. Ubij schłodzoną śmietankę. Żelatynę rozpuść w gorącym mleku. Do masy śmietanowej dodawaj po 1-2 łyżki ricotty. Na końcu zmiksuj masę z przestudzoną żelatyną, esencją i skórką cytrynową. Na dnie z biszkoptów rozsmaruj cieniutką warstwę kremu. Rozłóż większość borówek i przykryj je resztą kremu. Schłodź przez 2 godziny. Wyjmij z formy, rozłóż odłożone borówki oraz listki mięty. Przewiąż torcik wstążeczką.