Waniliowy torcik Charlotte

W sam raz do porannej kawy!

Składniki

  • 25 dag borówek
  • 350 ml śmietanki kremówki
  • 20 dag białej czekolady
  • 25 dag serka ricotta
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub śmietankowej
  • 3 łyżki mleka
  • skórka otarta z 1/2 cytryny

Składniki

  • po 20 podłużnych i okrągłych biszkoptów
  • świeże listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Śmietanę podgrzej, wrzuć połamaną czekoladę. Mieszając, rozpuść ją. Masę ostudź. Wstaw do lodówki na całą noc - śmietanka musi dobrze się schłodzić.  

2. Dno tortownicy wyłóż pergaminem. Wzdłuż boków ustaw podłużne biszkopty - możesz je "przylepić" gęstym syropem (np. malinowym). Okrągłe biszkopty rozłóż na dnie - ile się uda, ułóż na płasko, pozostałe pokrusz i włóż między całe ciastka. 

3. Ubij schłodzoną śmietankę. Żelatynę rozpuść w gorącym mleku. Do masy śmietanowej dodawaj po 1-2 łyżki ricotty. Na końcu zmiksuj masę z przestudzoną żelatyną, esencją i skórką cytrynową. Na dnie z biszkoptów rozsmaruj cieniutką warstwę kremu. Rozłóż większość borówek i przykryj je resztą kremu. Schłodź przez 2 godziny. Wyjmij z formy, rozłóż odłożone borówki oraz listki mięty. Przewiąż torcik wstążeczką. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje