Wareniki z konfiturą

Mąki zmieszaj ze szczyptą soli i przesiej do misy.

Składniki na 4 porcje:

Reklama

Ciasto:

  • 35 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 100 ml maślanki
  • ok. 50 ml wrzącej wody
  • sól

Nadzienie:

  • 50 dag wydrylowanych wiśni lub czereśni
  • 2 łyżeczki posiekanej świeżej mięty lub 1 łyżeczka suszonej
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Konfitura:

  • 1/2 szkl. wydrylowanych wiśni
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:


1. Mąki zmieszaj ze szczyptą soli i przesiej do misy. Wlej wrzącą wodę i wymieszaj, by mąka się zaparzyła i straciła smak surowizny. Kiedy woda ostygnie, wlej maślankę, zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj je talerzem lub pokrywką na 20 minut.

2. Wiśnie na nadzienie wymieszaj z cukrem i miętą. Ciasto wałkuj po kawałku. Resztę masy trzymaj pod miską, by nie obeschła. Z placków ciasta wykrój kółka i nałóż na środek każdego po łyżeczce owoców. Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 3-4 minuty.

3. Resztę wiśni gotuj z cukrem, aż się zeszklą. Wyłóż pierogi na talerz, podawaj z porcją wiśniowej konfitury.

Błyskawicznie: Klasyczne ciasto zastąp francuskim lub filo. Wykrój kółka, nałóż farsz, zlep i... upiecz!

Czas przygotowania: ok. 60 minut

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje