Wareniki z konfiturą
Mąki zmieszaj ze szczyptą soli i przesiej do misy.
Składniki na 4 porcje:
Ciasto:
- 35 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 100 ml maślanki
- ok. 50 ml wrzącej wody
- sól
Nadzienie:
- 50 dag wydrylowanych wiśni lub czereśni
- 2 łyżeczki posiekanej świeżej mięty lub 1 łyżeczka suszonej
- 1 łyżka cukru waniliowego
Konfitura:
- 1/2 szkl. wydrylowanych wiśni
- 3 łyżki cukru trzcinowego
Sposób przygotowania:
1. Mąki zmieszaj ze szczyptą soli i przesiej do misy. Wlej wrzącą wodę i wymieszaj, by mąka się zaparzyła i straciła smak surowizny. Kiedy woda ostygnie, wlej maślankę, zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj je talerzem lub pokrywką na 20 minut.
2. Wiśnie na nadzienie wymieszaj z cukrem i miętą. Ciasto wałkuj po kawałku. Resztę masy trzymaj pod miską, by nie obeschła. Z placków ciasta wykrój kółka i nałóż na środek każdego po łyżeczce owoców. Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 3-4 minuty.
3. Resztę wiśni gotuj z cukrem, aż się zeszklą. Wyłóż pierogi na talerz, podawaj z porcją wiśniowej konfitury.
Błyskawicznie: Klasyczne ciasto zastąp francuskim lub filo. Wykrój kółka, nałóż farsz, zlep i... upiecz!
Czas przygotowania: ok. 60 minut