Reklama

Reklama

Warkocz makowy

Robi wrażenie!

Składniki:

Farsz makowy:

  • 850 g masy makowej np. Bakalland
  • 100 g żurawiny z sokiem z granatu

Ciasto:

  • 250 g mąki tortowej
  • 50 g masła
  • 150 ml mleka
  • 1 opakowanie drożdży suszonych
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z pomarańczy


Przygotowanie:

Reklama

1. Masło ucieramy z cukrem i solą. Dosypujemy do tego przesianą mąkę i drożdże. Wszystko powoli wyrabiamy, delikatnie dolewając mleko. Gotowe ciasto powinno być na tyle zwarte, aby łatwo można je było rozwałkować. Odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny, przykrywamy ściereczką.

2. Kiedy ciasto wyrośnie rozkładamy je na stolnicę i wałkujemy w kształt prostokąta. Masę makową rozkładamy na całej powierzchni ciasta równomiernie, posypujemy żurawiną. Zostawiamy po 2 cm z każdego brzegu. Ciasto zawijamy w rulon i przekładamy na papier do pieczenia. Ważne, aby krawędź ciasta była na górze rulonu. 

3. Rulon przekrawamy wzdłuż tej krawędzi na pół, zostawiając z jednego końca 3 cm nieprzecięte. Powstałe w ten sposób 2 kawałki ciasta przeplatamy ze sobą obracając je przy tym wnętrzem do góry, aby wyeksponować farsz. Tak przygotowany warkocz przenosimy z papierem na blachę. Pieczemy do 30 minut we wcześniej nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Cukier puder mieszamy wraz z sokiem pomarańczowym na konsystencję lukru. Smarujemy nim wierzch ciasta.

4. Całość możemy posypać płatkami migdałowymi.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje