Warkocz makowy
Robi wrażenie!
Składniki:
Farsz makowy:
- 850 g masy makowej np. Bakalland
- 100 g żurawiny z sokiem z granatu
Ciasto:
- 250 g mąki tortowej
- 50 g masła
- 150 ml mleka
- 1 opakowanie drożdży suszonych
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z pomarańczy
Przygotowanie:
1. Masło ucieramy z cukrem i solą. Dosypujemy do tego przesianą mąkę i drożdże. Wszystko powoli wyrabiamy, delikatnie dolewając mleko. Gotowe ciasto powinno być na tyle zwarte, aby łatwo można je było rozwałkować. Odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny, przykrywamy ściereczką.
2. Kiedy ciasto wyrośnie rozkładamy je na stolnicę i wałkujemy w kształt prostokąta. Masę makową rozkładamy na całej powierzchni ciasta równomiernie, posypujemy żurawiną. Zostawiamy po 2 cm z każdego brzegu. Ciasto zawijamy w rulon i przekładamy na papier do pieczenia. Ważne, aby krawędź ciasta była na górze rulonu.
3. Rulon przekrawamy wzdłuż tej krawędzi na pół, zostawiając z jednego końca 3 cm nieprzecięte. Powstałe w ten sposób 2 kawałki ciasta przeplatamy ze sobą obracając je przy tym wnętrzem do góry, aby wyeksponować farsz. Tak przygotowany warkocz przenosimy z papierem na blachę. Pieczemy do 30 minut we wcześniej nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Cukier puder mieszamy wraz z sokiem pomarańczowym na konsystencję lukru. Smarujemy nim wierzch ciasta.
4. Całość możemy posypać płatkami migdałowymi.