Warstwowa sałatka
Ulubiona sałatka wielu Polaków. W sam raz na wyjątkowe okazje
Sposób przygotowania
1. Kapustę pekińską oczyść, poszatkuj drobno. Pokrój w plasterki osączone z zalewy czarne oliwki (bez pestek). Pomidorki opłucz i osusz, podziel na ćwiartki.
2. Obrane pieczarki pokrój w plasterki. Szynkę drobno posiekaj. Ser żółty zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz, podziel na ćwiartki. Pokrój na kawałki oczyszczoną paprykę. Groszek oraz kukurydzę osącz z zalewy.
3. W szklanym naczyniu układaj warstwami kapustę, oliwki, pomidory, pieczarki, groszek, jajka, ser, szynkę, kawałki papryki i kukurydzę. Warstwy przesypuj solą i pieprzem. Ozdób majonezem oraz siekaną natką.