Warstwowa sałatka
Kolorowa sałatka ucieszy nie tylko twoje oczy, ale i podniebienie. W zakręcanym słoiku możesz ją zabrać do pracy lub szkoły.
Sposób przygotowania:
1. Paprykę umyj, osusz, przekrój na pół. Pozbaw gniazda nasiennego, pokrój w paseczki. Posiekaj w cienkie piórka obraną czerwoną cebulę.
2. Pomidorki opłucz starannie pod bieżącą wodą, osącz na sicie, a potem przekrój na połówki. Liście rukoli przebierz, opłucz, osusz w wirówce lub na papierowym ręczniku. Marchewki oczyść, zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Rozdrobnij mięso kurczaka.
3. Na sos połącz majonez z przeciśniętym przez praskę lub obranym i posiekanym ząbkiem czosnku, musztardą oraz solą, pieprzem i curry do smaku.
4. Przygotuj słoiczki lub wysokie pucharki. Na dnie rozłóż przygotowany sos. Kolejno układaj na nim warstwy cebuli, papryki, pomidorków, rukoli, marchewki i kurczaka. Nie mieszaj. Wierzch każdej porcji udekoruj listkami świeżej natki.