Reklama

Reklama

Warstwowa sałatka

Kolorowa sałatka ucieszy nie tylko twoje oczy, ale i podniebienie. W zakręcanym słoiku możesz ją zabrać do pracy lub szkoły.

Czas przyrządzenia: ok. 25 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 duża żółta papryka
  • 1 czerwona cebula
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 garści rukoli
  • 1-2 marchewki
  • 25 dag wędzonego kurczaka
  • 1/4 szklanki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • natka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • curry
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Paprykę umyj, osusz, przekrój na pół. Pozbaw gniazda nasiennego, pokrój w paseczki. Posiekaj w cienkie piórka obraną czerwoną cebulę.

Reklama

2. Pomidorki opłucz starannie pod bieżącą wodą, osącz na sicie,  a potem przekrój na połówki. Liście rukoli przebierz, opłucz, osusz  w wirówce lub na papierowym ręczniku. Marchewki oczyść, zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Rozdrobnij mięso kurczaka.

3. Na sos połącz majonez z przeciśniętym przez praskę lub obranym i posiekanym ząbkiem czosnku, musztardą oraz solą, pieprzem i curry do smaku.

4. Przygotuj słoiczki lub wysokie pucharki. Na dnie rozłóż przygotowany sos. Kolejno układaj na nim warstwy cebuli, papryki, pomidorków, rukoli, marchewki i kurczaka. Nie mieszaj. Wierzch każdej porcji udekoruj listkami świeżej natki.


Dowiedz się więcej na temat: sałatka | Sałatka warstwowa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje