Reklama

Reklama

Warstwowa sałatka śledziowa

Efektowne warstwowe sałatki cieszą nie tylko podniebienia biesiadników, ale i ich oczy. Sałatka śledziowa z burakiem powstała z kolorowych "pięter" to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, które bardzo dobrze przyjęło się również w naszym kraju.

Składniki

  • 4-5 ziemniaków
  • 2 buraki
  • 2 jabłka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 250 g majonezu
  • 2 płaty solonego śledzia
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz
  • zielenina do dekoracji

1. Śledzie moczymy przez noc w mleku. 

2. Gotujemy ziemniaki (w mundurkach) w osolonym wrzątku, osobno - obrane marchewki i buraki. Warzywa nie mogą się rozgotować. Gotujemy też jajka na twardo.

3. Ziemniaki studzimy, obieramy. Obieramy jabłka. Na dużych oczkach tarki ścieramy ziemniaki, jabłka, buraki i marchewki. Ścieramy ugotowane jajka (je odstawiamy, posłuży do dekoracji). Cebulę obieramy, oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę, drobno kroimy też wyjęte z mleka, opłukane i osuszone śledzie.

4. Składniki wykładamy w salaterce warstwowo - starte buraki, starte jajka, cienka warstwa majonezu, starte, lekko posolone ziemniaki, starte marchewki, cienka warstwa majonezu, starte jabłka, śledzie wymieszane z cebulą i łyżeczką oliwy, posypane pieprzem. Sałatkę chłodzimy w lodówce min. dwie godziny. Dla lepszego efektu wizualnego warto wyłożyć ją na talerz obracając ostrożnie salaterkę do góry dnem i unieść ją. Odsłoniętą warstwę buraków pokrywamy ostrożnie majonezem, wierzch dekorujemy zieleniną.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje