Warstwowa sałatka z jajek i kurczaka
Przepis nadesłany przez We.
Składniki:
- 10 jajek, - 10 dag żółtego sera, - puszka zielonego groszku, - 1 podwójny filet z kurczaka (ok. 50 dag), - 3 łyżki oliwy z oliwek, - sól, - curry, - 6 łyżek majonezu
Sposób wykonania:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i oddzielić białka od żółtek. Białka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a żółtka na tarce o małych oczkach. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Groszek osączyć z zalewy. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, obsypać solą i curry. Lekko zrumienić, poddusić i ostudzić. W dużej przezroczystej salaterce układać przygotowane składniki w następującej kolejności: białka jajek, żółty ser, zielony groszek, kawałki kurczaka, majonez i na górę żółtka jajek. Schłodzić w lodówce.