Warstwowiec naleśnikowy z pomarańczową masą
Składniki na 4 porcje.

Składniki
- 5 dag masła (lub margaryny)
- 2 dag mąki pszennej
- 1 łyżka + 5 dag cukru
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 2 pomarańcze
- 50 dag chudego twarogu śmietankowego
- 200 ml śmietany kremówki
- 4 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- masło do posmarowania patelni
- szczypta soli
Masło (lub margarynę) stop w rondelku. Jajka zmiksuj z mlekiem. Dodaj mąkę przesianą z solą oraz 1 łyżkę cukru, wymieszaj mikserem albo trzepaczką. Na koniec wlej przestudzony rozpuszczony tłuszcz, wymieszaj. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15 min, aby odpoczęło.Patelnię o śr. 20 cm posmaruj masłem, rozgrzej. Wylej tylko tyle ciasta, by przykryło dno i powstał cieniutki naleśnik. Usmaż go na złoto z jednej i z drugiej strony, zsuń na talerz. W taki sam sposób usmaż kolejne naleśniki z pozostałego ciasta. Odstaw je, by dobrze wystygły. W tym czasie przygotuj masę do przełożenia.
Żelatynę namocz w 1/3 szkl. zimnej wody. Gdy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Pomarańcze sparz, wytrzyj. Z jednej zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Twaróg zmiksuj z pozostałym cukrem, dodaj sok i skórkę z pomarańczy.
Śmietanę ubij, połącz z serem. Wlej żelatynę i wymieszaj. Kremem smaruj naleśniki i układaj jeden na drugim. Torcik dociśnij i schładzaj 1 godz. Udekoruj skórką i plasterkami z drugiej pomarańczy. Posyp cukrem pudrem.