Warto je jeść
Warzywa strączkowe są bogate w węglowodany złożone, czyli stanowią doskonałe źródło energii i wypełniają brzuszek dziecka na dłuższy czas.
Zawierają też duże ilości białka doskonałej jakości. Dlatego warto je podawać brzdącom, które nie przepadają za mięsem.
Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie warzywa strączkowe nadają się dla małych dzieci. Groch oraz fasola są bardzo ciężkostrawne i wywołują wzdęcia, dlatego należy je podawać dopiero po 3. urodzinach.
Wcześniej - po 6. miesiącu - można zaproponować brzdącowi fasolkę szparagową, zielony groszek czy bób. Najpierw warto dodawać je do zupek, a gdy smyk nauczy się gryźć, serwować jako jarzynkę.
Mrożonki też są dobre
Dziecku po 1. roku podawaj je bez wahania - zwłaszcza teraz, gdy paleta świeżych warzyw jest ograniczona.
Mrożonki są robione z najlepszej jakości jarzyn i mają niemal tyle samo cennych składników, co fasolka, marchewka, brokuły czy kalafior prosto z grządki.