Warzywa julienne z mięsnymi kąskami
Łatwy przepis na obiad dla całej rodziny.
Sposób przygotowania
1. 1 łyżkę oliwy wymieszaj z oregano, szałwią i kozieradką. Zamiast kozieradki możesz użyć szczyptę mielonego kminku. Mięso pokrój i wymieszaj z oliwą. Odstaw na 30 minut.
2. Cukinię, paprykę i rzodkiewki umyj i osusz. Marchewki obierz, umyj i osusz. Cebulę obierz. Cukinię i marchewki pokrój nożykiem do julienne na cieniutkie paseczki. Możesz to zrobić zwykłym, ostrym nożem. Warzywa dobrze jest wcześniej mocno schłodzić - łatwiej będzie je cienko pokroić. Paprykę pokrój na paski, a rzodkiewki i cebulę na talarki.
3. Warzywa skrop sokiem z limonki. Wymieszaj z koperkiem, przykryj i i schłodź w lodówce na czas szykowania mięsa.
4. Mięso wrzuć na rozgrzaną patelnię. Obsmaż, mieszając. Gdy równo się zrumieni, zdejmij z patelni. Rozłóż na talerzach. Przykryj porcją warzyw. Całość skrop resztą oliwy i oprósz świeżo mielonym (lub młotkowanym) czarnym pieprzem. Podawaj od razu. Jako dodatek możesz serwować grzanki z ciemnego chleba na zakwasie, upieczone na suchej patelni (bez dodatku tłuszczu).