Warzywa, które oczyszczają żyły i tętnice
Oczyszczania tętnic i żył nie należy utożsamiać z dietami cud czy detoksami, które po kilku dniach stosowania obiecują spektakularne efekty. Dbanie o stan naczyń krwionośnych powinno stać się naszym nawykiem, a nie tylko chwilowym zrywem. Zastanawiasz się, od czego zacząć? Początki bywają trudne, ale nie należy się zniechęcać – w końcu w grę wchodzi zdrowie i zmniejszenie ryzyka pojawienia się zagrażających życiu schorzeń. Prezentujemy listę warzyw, które warto włączyć do codziennej diety. Staną się twoimi sprzymierzeńcami w staraniach o oczyszczenie żył i tętnic.
Zagrożenia dla żył i tętnic
Mało urozmaicona, źle zbilansowana dieta bogata w duże ilości szkodliwych tłuszczów trans, stosowanie licznych używek i brak aktywności fizycznej prowadzą do podwyższania poziomu cholesterolu we krwi. Skutkuje to odkładaniem się złogów tłuszczu w żyłach i tętnicach, przez co przepływ krwi jest utrudniony.
Choć poważnych dolegliwości nie odczujemy od razu, organy wewnętrzne będą otrzymywać mniej tlenu i substancji odżywczych. Z biegiem czasu pojawią się problemy z koncentracją i oddychaniem, skurcze nóg (zwłaszcza łydek), a także ból w rejonach klatki piersiowej. Ignorowanie tych objawów może doprowadzić do miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.
Jak oczyścić tętnice i żyły ze złogów domowym sposobem?
W domowej apteczce trudno byłoby znaleźć jedno skuteczne remedium, którego stosowanie stanowiłoby obietnicę utrzymania naczyń krwionośnych w dobrym stanie. Trzeba spojrzeć na to jak na proces i nasz codzienny obowiązek. Przede wszystkim skupić się należy na jadłospisie. Podpowiadamy, które warzywa mają zbawienny wpływ na żyły i tętnice i jak jeszcze mogą przysłużyć się naszemu zdrowiu.
Soczewica wraca do łask
Można odnieść wrażenie, że przez całe lata soczewica nie cieszyła się zbyt dużą popularnością w polskich kuchniach. Na szczęście teraz święci tryumfy, a przepisów na jej włączenie do diety nie brakuje. Poleca się ją wszystkim osobom, które chcą ograniczyć spożycie mięsa, ponieważ jako roślina strączkowa bogata jest w łatwo przyswajalne białko.
Dodatkowo soczewica to bardzo dobre źródło potasu, niezbędnego dla pracy serca. Pierwiastek wpływa na obniżanie poziomu ciśnienia tętniczego, więc o jego odpowiednią ilość powinny szczególnie zadbać osoby, które są w grupie ryzyka - cierpią na nadciśnienie, niewydolność serca, a także cukrzycę.
Jak wzmocnić żyły? Zapoznaj się z karczochem!
Karczochy jadano już w starożytnych Grecji oraz Rzymie i nie da się ukryć, że do dziś największą popularnością cieszą się w krajach śródziemnomorskich. Wszystko przez ciepły klimat, który sprzyja ich uprawie. Nad Wisłą również nie jest to niemożliwe, lecz trzeba pamiętać, że w tutejszych warunkach karczoch jest rośliną jednoroczną.
Oprócz ciekawych walorów smakowych karczoch zawiera cynarynę, czyli związek chemiczny, który jest w stanie w znacznym stopniu obniżać cholesterol. Mobilizuje wątrobę do produkcji żółci, dzięki czemu oczyszczanie ciała z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii jest bardziej efektywne.
Czas docenić pospolity czosnek
Włączenie do posiłków kilku ząbków popularnego czosnku może mieć bardzo dobry wpływ na stan naczyń krwionośnych. W przypadku tego warzywa kluczowa jest allicyna - aminokwas mający działanie przeciwzapalne i właściwości obniżające stężenie trójglicerydów.
By skorzystać z jego potencjału, trzeba trzymać się kilku zasad. W celu uwolnienia dobroczynnej substancji czosnek należy rozciąć lub zmiażdżyć. Najlepiej jest przygotowywać go tuż przed spożyciem i w miarę możliwości nie poddawać go długotrwałej obróbce termicznej.
Burak jako warzywo, które oczyszcza tętnice i żyły
Kojarzymy je z wigilijnym barszczem i wakacyjnym chłodnikiem, lecz czas spojrzeć na buraki przede wszystkim przez pryzmat zdrowia. Od jakiegoś czasu wiele mówi się o dobroczynnym wpływie na organizm soku oraz zakwasu buraczanego i nie ma w tym grama przesady. Buraki pozwolą utrzymać w dobrym stanie układ krwionośny. Sprzyjają usuwaniu homocysteiny, której wysoki poziom prowadzi do chorób serca.
Warto wiedzieć, że w składzie buraków obecna jest także betaina - to silny przeciwutleniacz, który chroni przed działaniem wolnych rodników, przez co może zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Oprócz tego, buraki warto uwzględniać w diecie, by wspierać odporność, samopoczucie oraz przeciwdziałać bezsenności.
Pomidorów nigdy za wiele!
W diecie oczyszczającej żyły i tętnice nie powinno brakować pomidorów surowych oraz pomidorowych przetworów. Choć w przypadku większości warzyw poleca się spożywanie ich w formie jak najmniej przetworzonej, pomidory stanowią ciekawy wyjątek. Zawartość likopenu, czyli cennego antyoksydantu, wzrasta w passatach, przecierach i koncentratach. Na tę informację z radością zareagują wszyscy wielbiciele kuchni włoskiej.
Entuzjazm powinien towarzyszyć także osobom, którym zależy na utrzymaniu w ryzach ciśnienia tętniczego i poziomu cholesterolu, a także zadbaniu o drożność i elastyczność naczyń krwionośnych. Pomidory włączajmy do diety, by chronić się przed chorobą wieńcową. Okazują się również zbawienne dla skóry, utrzymując jej elastyczność oraz spowalniając procesy starzenia.
Polecamy: