Reklama

Reklama

Warzywa na pikantnie

Pizza dla miłośników ostrych smaków.

Składniki:

  • 35 dag mąki
  • 100-125 ml ciepłej wody
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oliwy
  • 15 dag pomidorów z puszki
  • 3 świeże pomidory
  • 15 dag pieczarek
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 30 dag żółtego sera
  • 10-15 dag młodego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • sproszkowane chili
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia i oregano

Reklama

Przygotowanie:1. Drożdże rozetrzyj z cukrem i ciepłą wodą, wymieszaj z 2-3 łyżkami mąki. Zaczyn przykryj i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiej do miseczki, wsyp odrobinę soli. Wlej zaczyn drożdżowy. Wbij jajko. Zagnieć dosyć elastyczne, miękkie ciasto. Dolej oliwę i ponownie zagnieść. Ciasto przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut.2. Pomidory z puszki zmiksuj na gładko. Mus pomidorowy wymieszaj z koncentratem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem, chili oraz suszoną bazylią i oregano.3. Świeże pomidory umyj, pokrój w grubsze plasterki. Szpinak przebierz, opłucz. Listki szpinaku osusz i potnij na duże kawałki. Pieczarki oczyść, pokrój w cienkie plasterki. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych otworach. 4. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Uformuj dwa owalne placki. Ułóż je na przykrytej pergaminem blasze. Każdy posmaruj połową sosu pomidorowego. Przykryj plasterkami pomidorów oraz pieczarek. Posyp szpinakiem i startym serem. Lekko oprósz suszoną bazylią i oregano. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz około 25 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje