Warzywa z dipami

Oto pomysł na warzywa z dipami. Możesz podać je dziecku po 3. roku życia. Z pewnością je polubi.

Warzywa z dipami są doskonałą przekąską.
Warzywa z dipami są doskonałą przekąską. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2-3 marchewki
  • 1-2 papryki
  • 2-3 ogórki
  • 4-6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • cytryna
  • koperek
  • szczypiorek
  • koncentrat pomidorowy

Przygotowanie:

1. Warzywa starannie umyj, marchewki i ogórki obierz ze skórki.

2. Pokrój warzywa w dość długie słupki, by dzieci mogły je swobodnie trzymać w ręku i zanurzyć w sosie.

3. Aby przygotować sosy, do jednej miseczki wlej jogurt z łyżką majonezu. Dodaj kilka kropel soku z cytryny i posiekany koperek. W drugiej miseczce do jogurtu i majonezu dodaj szczypiorek oraz odrobinę koncentratu pomidorowego.

4. Sosy podaj w miseczkach, a tuż obok, na płaskich talerzykach ułóż warzywa.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas