Warzywa z dipami
Oto pomysł na warzywa z dipami. Możesz podać je dziecku po 3. roku życia. Z pewnością je polubi.
Składniki:
- 2-3 marchewki
- 1-2 papryki
- 2-3 ogórki
- 4-6 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- cytryna
- koperek
- szczypiorek
- koncentrat pomidorowy
Przygotowanie:
1. Warzywa starannie umyj, marchewki i ogórki obierz ze skórki.
2. Pokrój warzywa w dość długie słupki, by dzieci mogły je swobodnie trzymać w ręku i zanurzyć w sosie.
3. Aby przygotować sosy, do jednej miseczki wlej jogurt z łyżką majonezu. Dodaj kilka kropel soku z cytryny i posiekany koperek. W drugiej miseczce do jogurtu i majonezu dodaj szczypiorek oraz odrobinę koncentratu pomidorowego.
4. Sosy podaj w miseczkach, a tuż obok, na płaskich talerzykach ułóż warzywa.