Warzywa z dipami
Proponujemy nieskomplikowane i najsmaczniejsze przepisy dla maluchów na wielkanocny stół!
Nie tylko dorośli mogą delektować się przeróżnymi smakami i aromatami wielkanocnych pyszności, dlatego też przygotowaliśmy kulinarne propozycję dla naszych najmłodszych smakoszy!
Składniki:
● 2-3 marchewki
● 1-2 papryki
● 2-3 ogórki
● 4-6 łyżek jogurtu naturalnego
● 2 łyżki majonezu
● cytryna
● koperek
● szczypiorek
● koncentrat pomidorowy
Przygotowanie:
1. Warzywa starannie umyj, marchewki i ogórki obierz ze skórki.
2. Pokrój warzywa w dość długie słupki, by dzieci mogły je swobodnie trzymać w ręku i zanurzyć w sosie.
3. Aby przygotować sosy, do jednej miseczki wlej jogurt z łyżką majonezu. Dodaj kilka kropel soku z cytryny i posiekany koperek. W drugiej miseczce do jogurtu i majonezu dodaj szczypiorek oraz odrobinę kocentratu pomidorowego.
4. Sosy podaj w miseczkach, a tuż obok, na płaskich talerzykach ułóż warzywa.
Warzywa z dipami polecamy maluchom po 3. roku życia!
Przepisy: Małgorzata Strucińska, dietetyk
Więcej wielkanocnych przepisów na www.wielkanoc.smaker.pl