Warzywa z grilla (po 1. roku)
Grillowane warzywa są bardziej aromatyczne i zdrowsze, niż te smażone. Wykorzystaj ładną pogodę i zrób wyjątkowy obiad.
Składniki:
- 5 pomidorów
- 2 papryki
- średni bakłażan
- 2 cebule
- 5 młodych cukinii
- 3 łyżki oliwy
- przyprawy ziołowe: rozmaryn i zioła prowansalskie
- sól
Sposób przygotowania:
1. Umyj warzywa. Paprykę oczyść z pestek i pokrój wzdłuż na paski. Pomidory ponacinaj na krzyż. Cebulę pokrój w grube plastry.
2. Bakłażany pokrój w krążki i posyp solą. Odłóż na 10 minut i osusz papierowym ręcznikiem.
3. Cukinie pokrój na grube plastry. Skrop warzywa oliwą, posyp przyprawami.
4. Grilluj na tacce przez około 10 minut.
5. Podawaj z opieczonym chlebem lub bułką.