Warzywa z grilla (po 1. roku)

Grillowane warzywa są bardziej aromatyczne i zdrowsze, niż te smażone. Wykorzystaj ładną pogodę i zrób wyjątkowy obiad.

Grillowane warzywa smakują wyjątkowo.
Grillowane warzywa smakują wyjątkowo. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 5 pomidorów
  • 2 papryki
  • średni bakłażan
  • 2 cebule
  • 5 młodych cukinii
  • 3 łyżki oliwy
  • przyprawy ziołowe: rozmaryn i zioła prowansalskie
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Umyj warzywa. Paprykę oczyść z pestek i pokrój wzdłuż na paski. Pomidory ponacinaj na krzyż. Cebulę pokrój w grube plastry.

2. Bakłażany pokrój w krążki i posyp solą. Odłóż na 10 minut i osusz papierowym ręcznikiem.

3. Cukinie pokrój na grube plastry. Skrop warzywa oliwą, posyp przyprawami.

4. Grilluj na tacce przez około 10 minut.

5. Podawaj z opieczonym chlebem lub bułką.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas