Warzywa z kleikiem
To danie podasz dziecku po 10 miesiącu życia. Polecamy je również osobom będącym na diecie. Dorośli mogą zjeść kleik z dodatkiem kukurydzy i posypać go ziołami - wtedy smak potrawy będzie bardziej wyrazisty.

Składniki:
- mały ziemniak
- mała marchewka
- 1/2 pietruszki
- 1 jajko
- 1-2 łyżeczki kleiku kukurydzianego
Sposób przygotowania:
1. Warzywa starannie umyj pod bieżącą wodą, obierz, opłucz i pokrój w drobną kostkę.
2. Pokrojone jarzyny włóż do wrzątku i gotuj do miękkości.
3. Ugotowane warzywa zmiksuj lub przetrzyj przez sitko.
4. Kleik rozmieszaj w ok. 50 ml przegotowanej wody i dodaj do warzyw.
5. Jajko umyj w gorącej wodzie, sparz wrzątkiem, a następnie wbij do szklanki i roztrzep. Powoli, cały czas mieszając, dodaj do papki.
6. Ponownie zagotuj jarzynkę.