Reklama

Warzywna frittata

Lekkie danie, idealne na lato!

Czas przyrządzenia: ok. 70 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 40 dag młodych ziemniaków
  • 2–3 garści listków szpinaku
  • 8 jajek
  • 1 czerwona papryka
  • 2–3 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 ml mleka
  • suszony tymianek
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • gałązki świeżego tymianku do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki wyszoruj, zeskrob skórkę, opłucz. Potem zalej je w garnku lekko posoloną wodą. Gotuj ok. 15 minut. 

2. W tym czasie listki szpinaku umyj, osusz. Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami. Strąk umyj, osusz, pokrój w kosteczkę. Pomidory opłucz, wytrzyj, potnij w plasterki. 

3. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj. Ugotowane ziemniaki odcedź, chwilę przestudź, potem pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebulę oraz czosnek. Dodaj ziemniaki oraz paprykę i szpinak. Posyp solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Smaż dalej jeszcze 1-2 minuty. 

4. Mleko dobrze wymieszaj z jajkami. Przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Wylej na patelnię. Na wierzchu ułóż plasterki pomidorów. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st C. Piecz 20 minut. Frittatę udekoruj tymiankiem. 

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy