Warzywne chipsy? Pora na rzodkiewkę!

Lekka i zdrowa przekąska? Wielu może wydać się to niemożliwe, a jednak. Przykładem niech będą pieczone, warzywne chipsy. I tak swoje pięć minut kulinarnej sławy miały chipsy z buraka czy jarmużu. Jeśli potrzebujemy odmiany, warto dodać do tej listy chipsy z rzodkiewki.

Chipsy warzywne
Chipsy warzywne123RF/PICSEL

Entuzjaści "czegoś do pochrupania" z pewnością nie będą zawiedzeni. Szczególnie, jeśli należą również do grona osób dbających o zdrową dietę. Na fali niesłabnącej popularności warzywnych chipsów, przyszła pora na rzodkiewki. Choć na pierwszy rzut oka wydają się one mało oczywistym wyborem, w efekcie dają lekką jak piórka przekąskę.

Do przygotowania rzodkiewkowych chipsów wykorzystamy pęczek rzodkiewek, łyżkę oliwy z oliwek, czosnek granulowany, sól i pieprz. Pokrojone w cienkie plasterki warzywo przekładamy do miski, dodajemy oliwę i doprawiamy przyprawami. Całość dokładnie mieszamy.

Przygotowane chipsy układamy na blaszce do pieczenia. Po ok. godzinie pieczenia w 100 st. C, kiedy rzodkiewki nabiorą rumianego koloru, przekąska powinna być gotowa. Można podawać je z ulubionym sosem.

Warto również pamiętać o właściwościach odżywczych królowej nowalijek, jak zwykło się nazywać rzodkiewkę. Ma ona niewiele kalorii, a stanowi bogate źródło witamin i minerałów. Zawiera m.in. witaminę C, witaminy z grupy B, witaminy A, E, D. Dodatkowo znajdziemy w niej również magnez, fosfor, wapń, sód, potas, żelazo.

Rzodkiewki z uwagi na dużą zawartość błonnika ułatwiają trawienie. Wpływają również korzystnie na wątrobę i żołądek, wykazując działanie oczyszczające.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas