Warzywne ciasta na słodko i na pikantnie

Lubisz domowe wypieki? Przekonaj się, że ich jarzynowe wersje są wyjątkowo pyszne! A do tego zdrowsze i znacznie lżejsze, bo bez dodatku jajek i cukru.

Torcik jogurtowy na cieście buraczanym
Torcik jogurtowy na cieście buraczanym123RF/PICSEL

Torcik jogurtowy na cieście buraczanym

Sposób przygotowania:

1. Siemię namocz we wrzątku. Wystudź. Zmiksuj. Buraki zmiksuj z olejem na gładką masę. Dodaj rozdrobnione siemię i 1 szkl. ksylitolu. Ubij mikserem. Domieszaj mąkę, proszek i kakao. Tortownicę (śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż do niej ciasto. Piecz 70 minut w 175 st.

2. Żelatynę zalej wrzątkiem, namocz i rozpuść, podgrzewając. Śmietanę ubij z pozostałym ksylitolem. Połącz z jogurtem i żelatyną. Ciasto rozetnij na 3 blaty. Przełóż kremem. Schładzaj 4 godz. Czekoladę stop, oblej ciasto.

Wersja light

Jeśli chcesz, by ciasto miało mniej kalorii, zrezygnuj z polewy. Ciasto będzie wyglądało równie efektownie, jeśli wierzch posmarujesz cienką warstwą kremu z przepisu.

Nie rezygnuj natomiast  z siemienia lnianego. Nie tylko zastępuje ono jajka, ale  też dostarcza dobroczynny błonnik, który daje uczucie sytości na dłużej.

Wersja przy anemii

Osoby zmagające się  z niedokrwistością z powodu niedoboru żelaza powinny zadbać o dietę bogatą w ten pierwiastek. Dlatego do kremu dodaj bogate w żelazo posiekane pistacje (10 dag).

Pistacje (dzięki witaminie E) pozytywnie działają na nerwy i na zachowanie młodości.

Kołacz z marchewki

Kołacz z marchewki
Kołacz z marchewki123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Zmiksuj 2 banany. Wymieszaj je z olejem i 3 łyżeczkami stewii. Do masy przesiej mąkę z proszkiem, sodą, solą i cynamonem. Domieszaj marchewkę i orzechy. Przełóż do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz 50 minut w 180 st.

2. Pozostałe banany zmiksuj z resztą stewii i połącz ze śmietaną. Krem rozsmaruj na wystudzonym cieście.

Wersja light

Jeśli jesteś na diecie odchudzającej, śmietanę zamień na jogurt grecki light.  W ten sposób ograniczysz zawartość  kalorycznego tłuszczu w cieście.

Zrezygnuj z orzechów - mimo że są zdrowe, to też dosyć kaloryczne.

Jeden banan zamień na jedną średnią marchewkę. Będzie to mała zmiana w smaku za to znaczna w kaloryczności.

Wersja przy alergii na mleko

Zamiast śmietany z krowiego mleka, do kremu dodaj mleko kokosowe (z puszki).

Wcześniej schładzaj je przez przynajmniej 24 godziny w lodówce. W czasie chłodzenia część stała mleka oddzieli się od płynnej. Gęstą masę kokosową zbierz i ubij ze stewią.

Banana zmiksuj oddzielnie. Na ciasto wyłóż najpierw mus bananowy, następnie otrzymaną z mleka kokosowego bitą śmietanę.

Ostry keks z batatów

Ostry keks z batatów
Ostry keks z batatów123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Wodę z ciecierzycy ubij razem z octem na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj ją z piure z batatów oraz olejem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą. Porcjami połącz z masą z batatami. Do ciasta dodaj sól oraz chili i imbir (do smaku). Wymieszaj.

2. Pomidory i orzechy grubo posiekaj. Domieszaj do ciasta. Przełóż je do foremki keksowej. Piecz około 40 minut w temp. 175 st.

Wersja light

Zamiast orzechów dodaj suszony ananas. Zawiera on bromelainę - enzym, który przyśpiesza przemianę materii.

Bromelaina ma też właściwości oczyszczające - poprawia mikrokrążenie i wspomaga usuwanie nadmiaru płynów z organizmu, przez co skutecznie redukuje cellulit.

Wersja przy wysokim cholesterolu

Do dodaj ciasta 5 dag jagód goji. Mają one  wiele właściwości zdrowotnych.

Dzięki zawartości beta-sitosterolu obniżają  zły cholsterol, a podwyższają "dobry" HDL.

Poza tym zawierają dużo witaminy C, która ma pozytywny wpływ na pracę ukłądu krążenia.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas