Reklama

Reklama

Warzywne ciasta na słodko i na pikantnie

Lubisz domowe wypieki? Przekonaj się, że ich jarzynowe wersje są wyjątkowo pyszne! A do tego zdrowsze i znacznie lżejsze, bo bez dodatku jajek i cukru.

Torcik jogurtowy na cieście buraczanym

Czas przyrządzenia: 85 min + chłodzenie
Składniki dla: 16 porcji

Składniki

  • 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 2-3 (ok. 40 dag) ugotowane czerwone buraki
  • 1 i 1/4 szkl. oleju
  • 5 łyżek siemienia lnianego
  • 15 łyżek wrzątku
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 i 1/2 szkl. ksylitolu
  • po 2 szkl. śmietany kremówki i jogurtu
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 biała czekolada ze stewią
  • tłuszcz i trochę mąki do przygotowania formy

Sposób przygotowania:

1. Siemię namocz we wrzątku. Wystudź. Zmiksuj. Buraki zmiksuj z olejem na gładką masę. Dodaj rozdrobnione siemię i 1 szkl. ksylitolu. Ubij mikserem. Domieszaj mąkę, proszek i kakao. Tortownicę (śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż do niej ciasto. Piecz 70 minut w 175 st.

2. Żelatynę zalej wrzątkiem, namocz i rozpuść, podgrzewając. Śmietanę ubij z pozostałym ksylitolem. Połącz z jogurtem i żelatyną. Ciasto rozetnij na 3 blaty. Przełóż kremem. Schładzaj 4 godz. Czekoladę stop, oblej ciasto.

Wersja light

Jeśli chcesz, by ciasto miało mniej kalorii, zrezygnuj z polewy. Ciasto będzie wyglądało równie efektownie, jeśli wierzch posmarujesz cienką warstwą kremu z przepisu.

Reklama

Nie rezygnuj natomiast  z siemienia lnianego. Nie tylko zastępuje ono jajka, ale  też dostarcza dobroczynny błonnik, który daje uczucie sytości na dłużej.

Wersja przy anemii

Osoby zmagające się  z niedokrwistością z powodu niedoboru żelaza powinny zadbać o dietę bogatą w ten pierwiastek. Dlatego do kremu dodaj bogate w żelazo posiekane pistacje (10 dag).

Pistacje (dzięki witaminie E) pozytywnie działają na nerwy i na zachowanie młodości.

Kołacz z marchewki

Czas przyrządzenia: ok. 70 min
Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 4 banany
  • 2 szkl. grubo startej marchewki
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 szkl. mielonych orzechów laskowych
  • 4 płaskie łyżeczki stewii
  • 2/3 szkl. oleju
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Zmiksuj 2 banany. Wymieszaj je z olejem i 3 łyżeczkami stewii. Do masy przesiej mąkę z proszkiem, sodą, solą i cynamonem. Domieszaj marchewkę i orzechy. Przełóż do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz 50 minut w 180 st.

2. Pozostałe banany zmiksuj z resztą stewii i połącz ze śmietaną. Krem rozsmaruj na wystudzonym cieście.

Wersja light

Jeśli jesteś na diecie odchudzającej, śmietanę zamień na jogurt grecki light.  W ten sposób ograniczysz zawartość  kalorycznego tłuszczu w cieście.

Zrezygnuj z orzechów - mimo że są zdrowe, to też dosyć kaloryczne.

Jeden banan zamień na jedną średnią marchewkę. Będzie to mała zmiana w smaku za to znaczna w kaloryczności.

Wersja przy alergii na mleko

Zamiast śmietany z krowiego mleka, do kremu dodaj mleko kokosowe (z puszki).

Wcześniej schładzaj je przez przynajmniej 24 godziny w lodówce. W czasie chłodzenia część stała mleka oddzieli się od płynnej. Gęstą masę kokosową zbierz i ubij ze stewią.

Banana zmiksuj oddzielnie. Na ciasto wyłóż najpierw mus bananowy, następnie otrzymaną z mleka kokosowego bitą śmietanę.

Ostry keks z batatów

Czas przyrządzenia: ok. 65 min
Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 2/3 szkl. wody z gotowania ciecierzycy (może być z puszki)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2/3 szkl. piure z ugotowanych batatów
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3-4 kawałki suszonych pomidorów
  • 1/2 szkl. orzechów włoskich
  • sól
  • chili oraz imbir w proszku

Sposób przygotowania:

1. Wodę z ciecierzycy ubij razem z octem na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj ją z piure z batatów oraz olejem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą. Porcjami połącz z masą z batatami. Do ciasta dodaj sól oraz chili i imbir (do smaku). Wymieszaj.

2. Pomidory i orzechy grubo posiekaj. Domieszaj do ciasta. Przełóż je do foremki keksowej. Piecz około 40 minut w temp. 175 st.

Wersja light

Zamiast orzechów dodaj suszony ananas. Zawiera on bromelainę - enzym, który przyśpiesza przemianę materii.

Bromelaina ma też właściwości oczyszczające - poprawia mikrokrążenie i wspomaga usuwanie nadmiaru płynów z organizmu, przez co skutecznie redukuje cellulit.

Wersja przy wysokim cholesterolu

Do dodaj ciasta 5 dag jagód goji. Mają one  wiele właściwości zdrowotnych.

Dzięki zawartości beta-sitosterolu obniżają  zły cholsterol, a podwyższają "dobry" HDL.

Poza tym zawierają dużo witaminy C, która ma pozytywny wpływ na pracę ukłądu krążenia.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: ciasta

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy