Lubisz domowe wypieki? Przekonaj się, że ich jarzynowe wersje są wyjątkowo pyszne! A do tego zdrowsze i znacznie lżejsze, bo bez dodatku jajek i cukru.
1. Siemię namocz we wrzątku. Wystudź. Zmiksuj. Buraki zmiksuj z olejem na gładką masę. Dodaj rozdrobnione siemię i 1 szkl. ksylitolu. Ubij mikserem. Domieszaj mąkę, proszek i kakao. Tortownicę (śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż do niej ciasto. Piecz 70 minut w 175 st.
2. Żelatynę zalej wrzątkiem, namocz i rozpuść, podgrzewając. Śmietanę ubij z pozostałym ksylitolem. Połącz z jogurtem i żelatyną. Ciasto rozetnij na 3 blaty. Przełóż kremem. Schładzaj 4 godz. Czekoladę stop, oblej ciasto.
Jeśli chcesz, by ciasto miało mniej kalorii, zrezygnuj z polewy. Ciasto będzie wyglądało równie efektownie, jeśli wierzch posmarujesz cienką warstwą kremu z przepisu.
Nie rezygnuj natomiast z siemienia lnianego. Nie tylko zastępuje ono jajka, ale też dostarcza dobroczynny błonnik, który daje uczucie sytości na dłużej.
Osoby zmagające się z niedokrwistością z powodu niedoboru żelaza powinny zadbać o dietę bogatą w ten pierwiastek. Dlatego do kremu dodaj bogate w żelazo posiekane pistacje (10 dag).
Pistacje (dzięki witaminie E) pozytywnie działają na nerwy i na zachowanie młodości.