Reklama

Reklama

Warzywne ciasta na słodko i na pikantnie

Lubisz domowe wypieki? Przekonaj się, że ich jarzynowe wersje są wyjątkowo pyszne! A do tego zdrowsze i znacznie lżejsze, bo bez dodatku jajek i cukru.

Torcik jogurtowy na cieście buraczanym

Czas przyrządzenia: 85 min + chłodzenie
Składniki dla: 16 porcji

Składniki

  • 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 2-3 (ok. 40 dag) ugotowane czerwone buraki
  • 1 i 1/4 szkl. oleju
  • 5 łyżek siemienia lnianego
  • 15 łyżek wrzątku
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 i 1/2 szkl. ksylitolu
  • po 2 szkl. śmietany kremówki i jogurtu
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 biała czekolada ze stewią
  • tłuszcz i trochę mąki do przygotowania formy

Sposób przygotowania:

1. Siemię namocz we wrzątku. Wystudź. Zmiksuj. Buraki zmiksuj z olejem na gładką masę. Dodaj rozdrobnione siemię i 1 szkl. ksylitolu. Ubij mikserem. Domieszaj mąkę, proszek i kakao. Tortownicę (śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż do niej ciasto. Piecz 70 minut w 175 st.

Reklama

2. Żelatynę zalej wrzątkiem, namocz i rozpuść, podgrzewając. Śmietanę ubij z pozostałym ksylitolem. Połącz z jogurtem i żelatyną. Ciasto rozetnij na 3 blaty. Przełóż kremem. Schładzaj 4 godz. Czekoladę stop, oblej ciasto.

Wersja light

Jeśli chcesz, by ciasto miało mniej kalorii, zrezygnuj z polewy. Ciasto będzie wyglądało równie efektownie, jeśli wierzch posmarujesz cienką warstwą kremu z przepisu.

Nie rezygnuj natomiast  z siemienia lnianego. Nie tylko zastępuje ono jajka, ale  też dostarcza dobroczynny błonnik, który daje uczucie sytości na dłużej.

Wersja przy anemii

Osoby zmagające się  z niedokrwistością z powodu niedoboru żelaza powinny zadbać o dietę bogatą w ten pierwiastek. Dlatego do kremu dodaj bogate w żelazo posiekane pistacje (10 dag).

Pistacje (dzięki witaminie E) pozytywnie działają na nerwy i na zachowanie młodości.

Dowiedz się więcej na temat: ciasta

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje