Warzywne ciasta na słodko i na pikantnie

Torcik jogurtowy na cieście buraczanym
Torcik jogurtowy na cieście buraczanym123RF/PICSEL

Torcik jogurtowy na cieście buraczanym

Składniki

  • 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 2-3 (ok. 40 dag) ugotowane czerwone buraki
  • 1 i 1/4 szkl. oleju
  • 5 łyżek siemienia lnianego
  • 15 łyżek wrzątku
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 i 1/2 szkl. ksylitolu
  • po 2 szkl. śmietany kremówki i jogurtu
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 biała czekolada ze stewią
  • tłuszcz i trochę mąki do przygotowania formy
16 porcji

Sposób przygotowania:

Wersja light

Wersja przy anemii

Kołacz z marchewki

Kołacz z marchewki
Kołacz z marchewki123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 banany
  • 2 szkl. grubo startej marchewki
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 szkl. mielonych orzechów laskowych
  • 4 płaskie łyżeczki stewii
  • 2/3 szkl. oleju
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli
10 porcji

Sposób przygotowania:

Wersja light

Wersja przy alergii na mleko

Ostry keks z batatów

Ostry keks z batatów
Ostry keks z batatów123RF/PICSEL

Składniki

  • 2/3 szkl. wody z gotowania ciecierzycy (może być z puszki)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2/3 szkl. piure z ugotowanych batatów
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3-4 kawałki suszonych pomidorów
  • 1/2 szkl. orzechów włoskich
  • sól
  • chili oraz imbir w proszku
10 porcji

Sposób przygotowania:

Wersja light

Wersja przy wysokim cholesterolu

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?