Reklama

Warzywne pasztety bez grama mięsa

Są bardzo proste w przygotowaniu i niedrogie, a smakiem dorównują specjałom w mięsnej wersji. A czasem je nawet przewyższają.

Ziemniaczany z topinamburem

Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 4-5 małych topinamburów
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 2/3 szkl. śmietany
  • 22 proc. 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • olej do formy

Sposób przygotowania

Ziemniaki, marchewkę i topinambury obierz, gotuj do miękkości (ok. 25 minut). Topinambury pokrój na kawałki, a marchewkę i ok. 1/3 ziemniaków w plasterki. Resztę ziemniaków przeciśnij przez praskę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Połącz z piure, jajkami i śmietaną. Masę przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Formę posmaruj olejem. Wyłóż plasterkami marchewki. Pozostałą marchewkę, plastry ziemniaków oraz topinambury domieszaj do masy. Pasztet nałóż do formy. Piecz 80-90 minut w 180°C.


Selerowy z kaszą jaglaną

Składniki

  • 1 kg selera
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szkl. pestek słonecznika
  • 1/2 szkl. oliwy
  • po 1/2 łyżeczki chili, imbiru, gałki muszkatołowej, cynamonu i nasion kolendry
  • 1 łyżka cząbru
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 jagody jałowca
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Obierz seler, cebulę i czosnek. Por oczyść. Warzywa pokrój na kawałki. Marchewkę obierz, umyj, grubo zetrzyj. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij cebulę, czosnek i por. Dodaj seler i marchewkę. Wsyp wszystkie przyprawy. Wymieszaj. Duś ok. 35 minut. Pod koniec dodaj słonecznik. Usuń ziele oraz jałowiec. Masę zmiksuj, połącz z kaszą. Przełóż do foremki wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 45 minut w temp. 185°C.



Reklama
Naj
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy