Warzywne pasztety bez grama mięsa
Są bardzo proste w przygotowaniu i niedrogie, a smakiem dorównują specjałom w mięsnej wersji. A czasem je nawet przewyższają.

Ziemniaczany z topinamburem
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 4-5 małych topinamburów
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 2/3 szkl. śmietany
- 22 proc. 1 łyżka soku z cytryny
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- olej do formy
Sposób przygotowania
Ziemniaki, marchewkę i topinambury obierz, gotuj do miękkości (ok. 25 minut). Topinambury pokrój na kawałki, a marchewkę i ok. 1/3 ziemniaków w plasterki. Resztę ziemniaków przeciśnij przez praskę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Połącz z piure, jajkami i śmietaną. Masę przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Formę posmaruj olejem. Wyłóż plasterkami marchewki. Pozostałą marchewkę, plastry ziemniaków oraz topinambury domieszaj do masy. Pasztet nałóż do formy. Piecz 80-90 minut w 180°C.

Selerowy z kaszą jaglaną
Składniki
- 1 kg selera
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 por
- 3 ząbki czosnku
- 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szkl. pestek słonecznika
- 1/2 szkl. oliwy
- po 1/2 łyżeczki chili, imbiru, gałki muszkatołowej, cynamonu i nasion kolendry
- 1 łyżka cząbru
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 jagody jałowca
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Obierz seler, cebulę i czosnek. Por oczyść. Warzywa pokrój na kawałki. Marchewkę obierz, umyj, grubo zetrzyj. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij cebulę, czosnek i por. Dodaj seler i marchewkę. Wsyp wszystkie przyprawy. Wymieszaj. Duś ok. 35 minut. Pod koniec dodaj słonecznik. Usuń ziele oraz jałowiec. Masę zmiksuj, połącz z kaszą. Przełóż do foremki wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 45 minut w temp. 185°C.