Reklama

Reklama

Warzywne pasztety bez grama mięsa

Są bardzo proste w przygotowaniu i niedrogie, a smakiem dorównują specjałom w mięsnej wersji. A czasem je nawet przewyższają.

Ziemniaczany z topinamburem

Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 4-5 małych topinamburów
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 2/3 szkl. śmietany
  • 22 proc. 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • olej do formy

Sposób przygotowania

Ziemniaki, marchewkę i topinambury obierz, gotuj do miękkości (ok. 25 minut). Topinambury pokrój na kawałki, a marchewkę i ok. 1/3 ziemniaków w plasterki. Resztę ziemniaków przeciśnij przez praskę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Połącz z piure, jajkami i śmietaną. Masę przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Formę posmaruj olejem. Wyłóż plasterkami marchewki. Pozostałą marchewkę, plastry ziemniaków oraz topinambury domieszaj do masy. Pasztet nałóż do formy. Piecz 80-90 minut w 180°C.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje