Warzywne spaghetti z orzechami

Zdrowsza wersja klasycznego spaghetti

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 2 długie buraki miodowe
  • 1 marchewka
  • 1/2 zielonej cukinii
  • 1 twarde jabłko
  • kilkanaście połówek orzechów włoskich
  • natka pietruszki
  • 1/4 cytryny

Składniki

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • mała szczypta kminku
  • 1/4 szkl. soku z pomarańczy
  • kilka kropli sosu sojowego

Sposób przygotowania

1. Sos: w miseczce utrzyj łyżką ocet z miodem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, kminkiem i sokiem z pomarańczy. Połącz z oliwą i dopraw sosem sojowym. Przelej do słoika, zakręć i odstaw do lodówki na 20 minut. 

2. Sałatka: buraki i marchewkę obierz i umyj. Cukinie obierz i wytnij ze środka pestki. Jabłko obierz, przetnij na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Skrop połową soku z cytryny, by nie ściemniało. Warzywa zetrzyj obieraczką do warzyw julienne, która tworzy długie paseczki przypominające spaghetti. Możesz je również pokroić na cieniutkie plasterki, a te na jak najdłuższe paseczki. Podobnie pokrój jabłko. Wymieszaj wszystkie składniki i skrop je resztą soku z cytryny. Jeśli chcesz, by orzechy miały słodki smak, sprarz je i obierz ze skórki. 

3. Spróbuj sos - jeśli jest za gęsty, wymieszaj go z 1-2 łyżkami zimnej wody. Sałatkę polej sosem. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki (najlepiej na 20-30 min), by składniki zmacerowały się w sosie. 

4. Przełóż sałatkę do schłodzonej miski. Udekoruj orzechami i listkami natki. Podawaj od razu! 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje