Warzywne spaghetti z orzechami
Zdrowsza wersja klasycznego spaghetti

Składniki
- 2 długie buraki miodowe
- 1 marchewka
- 1/2 zielonej cukinii
- 1 twarde jabłko
- kilkanaście połówek orzechów włoskich
- natka pietruszki
- 1/4 cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- mała szczypta kminku
- 1/4 szkl. soku z pomarańczy
- kilka kropli sosu sojowego
Sposób przygotowania
1. Sos: w miseczce utrzyj łyżką ocet z miodem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, kminkiem i sokiem z pomarańczy. Połącz z oliwą i dopraw sosem sojowym. Przelej do słoika, zakręć i odstaw do lodówki na 20 minut. 2. Sałatka: buraki i marchewkę obierz i umyj. Cukinie obierz i wytnij ze środka pestki. Jabłko obierz, przetnij na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Skrop połową soku z cytryny, by nie ściemniało. Warzywa zetrzyj obieraczką do warzyw julienne, która tworzy długie paseczki przypominające spaghetti. Możesz je również pokroić na cieniutkie plasterki, a te na jak najdłuższe paseczki. Podobnie pokrój jabłko. Wymieszaj wszystkie składniki i skrop je resztą soku z cytryny. Jeśli chcesz, by orzechy miały słodki smak, sprarz je i obierz ze skórki. 3. Spróbuj sos - jeśli jest za gęsty, wymieszaj go z 1-2 łyżkami zimnej wody. Sałatkę polej sosem. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki (najlepiej na 20-30 min), by składniki zmacerowały się w sosie. 4. Przełóż sałatkę do schłodzonej miski. Udekoruj orzechami i listkami natki. Podawaj od razu!