Warzywne spaghetti z orzechami
Zdrowsza wersja klasycznego spaghetti
Sposób przygotowania
1. Sos: w miseczce utrzyj łyżką ocet z miodem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, kminkiem i sokiem z pomarańczy. Połącz z oliwą i dopraw sosem sojowym. Przelej do słoika, zakręć i odstaw do lodówki na 20 minut.
2. Sałatka: buraki i marchewkę obierz i umyj. Cukinie obierz i wytnij ze środka pestki. Jabłko obierz, przetnij na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Skrop połową soku z cytryny, by nie ściemniało. Warzywa zetrzyj obieraczką do warzyw julienne, która tworzy długie paseczki przypominające spaghetti. Możesz je również pokroić na cieniutkie plasterki, a te na jak najdłuższe paseczki. Podobnie pokrój jabłko. Wymieszaj wszystkie składniki i skrop je resztą soku z cytryny. Jeśli chcesz, by orzechy miały słodki smak, sprarz je i obierz ze skórki.
3. Spróbuj sos - jeśli jest za gęsty, wymieszaj go z 1-2 łyżkami zimnej wody. Sałatkę polej sosem. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki (najlepiej na 20-30 min), by składniki zmacerowały się w sosie.
4. Przełóż sałatkę do schłodzonej miski. Udekoruj orzechami i listkami natki. Podawaj od razu!