Warzywny gulasz na dziewięć sposobów

Bakłażany, pomidory czy cukinię kupisz w sklepie przez cały rok. Ale warto robić zapasy, bo teraz te warzywa są najsmaczniejsze, pełne wartości odżywczych i niedrogie. Zimą ich ceny poszybują w górę!

Jarska fasolka po bretońsku
Jarska fasolka po bretońsku123RF/PICSEL

Jarska fasolka po bretońsku

Sposób przygotowania:

1. Fasolę mocz ok. 12 godz. Potem zlej wodę. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij  w dużym garnku na oleju. Dołóż fasolę i zalej 2 l świeżej wody. Gotuj 1 godz. Warzywa korzeniowe obierz, opłucz, grubo zetrzyj. Bakłażany umyj, pokrój w kostkę, posól i odłóż na bok, by puściły gorzki sok. Cukinię umyj,  potnij na kawałki. Pomidory sparz, obierz i oczyść. Do fasoli dołóż warzywa korzeniowe. Gotuj dalej ok. 10 minut.

2. Bakłażany opłucz i razem  z cukinią wrzuć do garnka. Gotuj kolejne 10 minut. Dodaj koncentrat, pomidory oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Duś jeszcze 15 minut. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Przełóż do czystych słoików. Zakręć. Pasteryzuj 20-30 minut.

Wersja light

Fasolka po bretońsku w tej wersji jest niskokaloryczna i nie musisz tego dania odchudzać. Ale po jej zjedzeniu napij się świeżo zaparzonej zielonej herbaty lub kawy. Herbata zwiększa przemianę materii o 4-5 proc., a spalanie tkanki tłuszczowej nawet o 17 proc. Natomiast kofeina w kawie może je zwiększyć nawet o 3-11 proc.

Wersja przeciw siniakom

Jeśli przy każdym uderzeniu pojawiają się u ciebie duże siniaki, musisz zadbać o więcej wit. C w diecie. Uszczelnia ona naczynia krwionośne, sprawia, że są bardziej elastyczne i mniej podatne na uszkodzenia. Zamień więc bakłażana na 3 papryki i dodaj trochę natki

Cukiniowe ragoût

Cukiniowe ragoût
Cukiniowe ragoût123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu (ok. 20 min). Warzywa umyj. Cebule obierz, pokrój w półplasterki. Papryki oczyść, potnij w paseczki. Cukinie pokrój w grubszą kostkę. 

2. Pomidory sparz, obierz, oczyść, włóż do garnka. Dodaj olej, ocet, sól, cukier, wymieszaj. Gotuj 10 minut. Dołóż resztę warzyw. Duś razem ok. 35 minut. Potem dodaj ryż. Gotuj jeszcze 5 minut. 

3. Ragoût przełóż do słoików, pozostawiając około 2 cm wolnego miejsca. Zakręć. Słoiki postaw do góry dnem i tak pozostaw do wystudzenia.

Wersjia light

Jeśli chcesz zgubić zbędne kilogramy, dodaj o połowę mniej oleju i zamień ryż biały na pełnoziarnisty. Ma więcej błonnika oraz wit. z grupy B, dlatego przyśpiesza metabolizm i ułatwia trawienie. Dodaj też papryczkę chili. Dzięki zawartej w niej kapsaicynie zwiększa się wydatek energetyczny, więc bez dodatkowych ćwiczeń spalisz więcej kalorii.

Wersja antymiażdżycowa

Do potrawki dodaj jeszcze 1 puszkę cieciorki. Wcześniej przepłucz ją na sitku i dobrze osącz. Zwiększenie spożycia białek pochodzenia roślinnego i ograniczenie tłuszczów zwierzęcych  zmniejsza ryzyko zatykania żyły i tętnicy. Białka roślinne zawierają duże ilości argininy - substancji potrzebnej do produkcji tlenku azotu, który odpowiada za rozszerzanie i uelastycznienie naczyń krwionośnych.

Paprykowa potrawka

Paprykowa potrawka
Paprykowa potrawka123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Papryki oczyść, potnij w cienkie paski. Marchewki obierz, pokrój w słupki. Pomidory sparz, obierz i oczyść. Bakłażany pokrój w kostkę, posól i odłóż na ok. 20 minut, by puściły gorzki sok.

2. Cebule obierz, posiekaj. Cebulę i marchewki smaż 5 minut na oleju. Dołóż paprykę  i wszystkie przyprawy. Duś przez 15 minut. Bakłażany opłucz, osusz, wrzuć do garnka. Gotuj dalej 15 minut. Dodaj pomidory, duś kolejne 10 minut. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Nałóż do słoików. Zakręć. Pasteryzuj ok. 10 minut.

Wersja light

Połowę oleju zamień na 10 dag czarnej soczewicy. Mocz ją 3 godz., a potem gotuj 40 minut. Soczewica zawiera dużo białka, które daje uczucie sytości. Łatwiej jest więc uniknąć podjadania między posiłkami. Zwiększa też spalanie, gdyż organizm potrzebuje więcej energii na strawienie białka niż węglowodanów czy tłuszczów.

Wersja przy migrenach

Serwuj potrawkę z kaszą gryczaną albo  ją od razu z kaszą zamknij w słoiki. Kasza jest bogata w magnez, a wykazano, że ataki migrenowe są związane z niskim poziomem magnezu w organizmu. Ok. 40 dag kaszy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i połącz z potrawką.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas