Reklama

Reklama

Warzywny gulasz na dziewięć sposobów

Bakłażany, pomidory czy cukinię kupisz w sklepie przez cały rok. Ale warto robić zapasy, bo teraz te warzywa są najsmaczniejsze, pełne wartości odżywczych i niedrogie. Zimą ich ceny poszybują w górę!

Czas przyrządzenia: 3 godz. + moczenie fasoli
Składniki dla: 6 słoików 1 l

Składniki

  • 50 dag suchej białej fasoli
  • 1 i 1/2 kg cukinii
  • 3 małe bakłażany
  • 5 marchewek
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 4 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2/3 szkl. koncentratu pomidorowego
  • 4 pomidory
  • 4 łyżki oleju
  • suszony tymianek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Fasolę mocz ok. 12 godz. Potem zlej wodę. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij  w dużym garnku na oleju. Dołóż fasolę i zalej 2 l świeżej wody. Gotuj 1 godz. Warzywa korzeniowe obierz, opłucz, grubo zetrzyj. Bakłażany umyj, pokrój w kostkę, posól i odłóż na bok, by puściły gorzki sok. Cukinię umyj,  potnij na kawałki. Pomidory sparz, obierz i oczyść. Do fasoli dołóż warzywa korzeniowe. Gotuj dalej ok. 10 minut.

Reklama

2. Bakłażany opłucz i razem  z cukinią wrzuć do garnka. Gotuj kolejne 10 minut. Dodaj koncentrat, pomidory oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Duś jeszcze 15 minut. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Przełóż do czystych słoików. Zakręć. Pasteryzuj 20-30 minut.

Wersja light

Fasolka po bretońsku w tej wersji jest niskokaloryczna i nie musisz tego dania odchudzać. Ale po jej zjedzeniu napij się świeżo zaparzonej zielonej herbaty lub kawy. Herbata zwiększa przemianę materii o 4-5 proc., a spalanie tkanki tłuszczowej nawet o 17 proc. Natomiast kofeina w kawie może je zwiększyć nawet o 3-11 proc.

Wersja przeciw siniakom

Jeśli przy każdym uderzeniu pojawiają się u ciebie duże siniaki, musisz zadbać o więcej wit. C w diecie. Uszczelnia ona naczynia krwionośne, sprawia, że są bardziej elastyczne i mniej podatne na uszkodzenia. Zamień więc bakłażana na 3 papryki i dodaj trochę natki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje