Warzywny placek
Podstawą warzywnego placka są ziemniaki. Nie zapominajmy o nich w codziennej diecie, bo mają sporo witaminy C, a także magnez i potas.
Podstawowe składniki:
- 75 dag ziemniaków
- po niedużym strąku czerwonej i zielonej papryki
Dodatki i przyprawy
- 2 łyżki masła
- ok. 1/2 szklanki mleka
- 2 duże jajka
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- mozzarella na wierzch
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz, ugotuj i utłucz. Papryki umyj, oczyść i pokrój w grubsze paski. Podsmaż je krótko na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na dużym ogniu.
2. Do ziemniaczanego purée dodaj mleko, żółtka i przestudzone roztopione masło. Zmiksuj wszystko do połączenia składników. Następnie wymieszaj z podsmażoną papryką. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na końcu wmieszaj delikatnie ubite na sztywno białka ze szczyptą soli.
3. Wyłóż masę do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, delikatnie wyrównaj wierzch. Zapiekaj w temperaturze 180°C, aż wierzch przybierze ciemnozłocisty kolor. Na 15 minut przed końcem pieczenia posyp powierzchnię pokruszoną mozzarellą.