Warzywny placek

Podstawą warzywnego placka są ziemniaki. Nie zapominajmy o nich w codziennej diecie, bo mają sporo witaminy C, a także magnez i potas.

Oto pyszny placek warzywny na bazie ziemniaków
Oto pyszny placek warzywny na bazie ziemniaków 123RF/PICSEL

Podstawowe składniki:

  • 75 dag ziemniaków
  • po niedużym strąku czerwonej i zielonej papryki

Dodatki i przyprawy

  • 2 łyżki masła
  • ok. 1/2 szklanki mleka
  • 2 duże jajka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • mozzarella na wierzch
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obierz, ugotuj i utłucz. Papryki umyj, oczyść i pokrój w grubsze paski. Podsmaż je krótko na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na dużym ogniu.

2. Do ziemniaczanego purée dodaj mleko, żółtka i przestudzone roztopione masło. Zmiksuj wszystko do połączenia składników. Następnie wymieszaj z podsmażoną papryką. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na końcu wmieszaj delikatnie ubite na sztywno białka ze szczyptą soli.

3. Wyłóż masę do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, delikatnie wyrównaj wierzch. Zapiekaj w temperaturze 180°C, aż wierzch przybierze ciemnozłocisty kolor. Na 15 minut przed końcem pieczenia posyp powierzchnię pokruszoną mozzarellą.

Najlepsza sałatka ziemniaczanaInteria Kulinaria
Kobieta i życie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas