Warzywo w pogniecionej sukience, czyli co może zdziałać kapusta

Projektanci strojów lub tkanin szukają inspiracji wszędzie. Silnie pokarbowane, ciemnozielone liście kapusty włoskiej mogą pobudzić ich wyobraźnię.

Z kapusty włoskiej możemy przyrządzać wszystkie ulubione potrawy kapuściane - gołąbki, zasmażaną, bigosiki i kapuśniaki.
Z kapusty włoskiej możemy przyrządzać wszystkie ulubione potrawy kapuściane - gołąbki, zasmażaną, bigosiki i kapuśniaki.123RF/PICSEL

W dodatku, wraz ze zdejmowaniem wierzchnich liści, odsłania się coraz jaśniejsze, zróżnicowane kolorystycznie, coraz bardziej fantazyjne  wnętrze.

Kapustę  włoską podobno pokazała Polakom królowa Bona, przywożąc ją wraz z wieloma innymi warzywami, nazywanymi dziś włoszczyzną. Ale i we Włoszech pierwsze uprawy datowane są dopiero na  XVII wieku. Uprawy pojawiły się na północy Włoch, może dlatego  ta kapusta jest odporniejsza, niż inne, na niskie temperatury.

To jedna z młodszych odmian kapust. Tworzy, jak jej przodek, czyli kapusta głowiasta biała - spore główki. Jest jednak luźniejsza, bo pomarszczone fantazyjnie liście nie pozwalają na zbyt ścisłe związanie. A liście te są wyjątkowej urody.

Włoska łagodniejsza

Kapusta włoska posiada wszystkie właściwości dietetyczne i lecznicze, którymi szczyci się biała. Różni się jednak smakiem. Jest zdecydowanie łagodniejsza, ma też przyjemniejszy, choć nadal "kapuściany" aromat. Nie jest on jednak tak intensywny, jak np. kapusty brukselskiej czy kalafiora. Specyficzny smak sprawia, że możemy ją podawać, jako jarzynę z wody (lub ugotowaną na parze), polaną sosem lub tłuszczem z bułką tartą.

Szkoda, że kapusta włoska wciąż nie jest zbyt popularna. Jest przecież łatwo dostępna i tylko niewiele droższa od też przecież taniej - białej. Aż żal, że najczęściej dodajemy tylko jeden liść, jako składnik zestawu "włoszczyzny" do gotowania rosołu.

Dużo smacznych potraw

Z kapusty włoskiej możemy przyrządzać wszystkie ulubione potrawy kapuściane - gołąbki, zasmażaną, bigosiki i kapuśniaki. Pełna smaku jest zupa z liści kapusty włoskiej i duszone potrawy warzywne - w tym różne odmiany leczo. Drobno posiekana, dodana do mielonego mięsa sprawi, że nie będą to zwyczajne mielone.

Ponieważ nie jest tak ścisła, możemy przygotować z niej kapustę faszerowaną. Kapusta włoska znakomicie nadaje się na surówki, właśnie ze względu na cienkie liście i delikatny smak. Nawet słynna zupa kapuściana, główny składnik diety odchudzającej przygotowana z włoskiej będzie smaczniejsza.

Kapusta nie jest symbolem kuchni wyrafinowanej. Uznawana jest raczej za warzywo ludzi uboższych. Przed epoką całorocznego, nieograniczonego dostępu do żywności, tylko proste potrawy z kapusty i ziemniaków pozwalały ludziom przetrwać wiosenny przednówek. A ponieważ tradycyjnie doprawiano ją i wzbogacano mięsem, dużą ilością tłuszczu - uznawana jest za warzywo ciężkostrawne.

Wszystko to nie dotyczy kapusty włoskiej, z której można przygotowywać lżejsze wersje bigosów i gołąbków, a także tworzyć nowe, smaczne, zdrowe i lekkostrawne potrawy.

MWMedia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas