Reklama

Reklama

Wątróbka z papryką

Przez wielu niedoceniana, a nawet nielubiana. A szkoda! Wątróbka jest bogatym źródłem witamin z grupy B i źródłem wysokowartościowego białka. Zawiera również bardzo dużo żelaza - więcej niż jakikolwiek inny rodzaj mięsa. Ma jeszcze jedną zaletę: jest tania. Wypróbuj nasz przez na wątróbkę z papryką!

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 kg wątróbki wieprzowej
  • mleko
  • po 1 strąku czerwonej, zielonej i żółtej papryki
  • 20 dag ryżu
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • czosnek
  • ziarna sezamu

Sposób przygotowania:

1. Wątróbkę wieprzową (lub, jeśli wolisz, drobiową) oczyść starannie. Usuń ewentualne błonki. Podroby opłucz pod bieżącą wodą, osusz. Pokrój na nieduże kawałki. Umieść w misce i zalej mlekiem. Odstaw wątróbkę pod przykryciem na około godzinę. 

2. Strąki kolorowych papryk opłucz, osusz, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne. Paprykowy miąższ pokrój na kawałki. 

3. Ryż wrzuć na posolony wrzątek, ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Osącz na sicie, trzymaj w cieple. 

4. Kawałki wątróbki wyjmij z mleka, osusz starannie na papierowych ręczniczkach kuchennych. Na talerz wysyp kilka łyżek mąki. Wątróbkę oprósz pieprzem, panieruj w mące. Nie sól jej. 

5. Na dużej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Wrzuć wątróbkę, smaż z każdej strony na złoty kolor. Gdy będzie już miękka, oprósz ją solą. 

6. Dodaj pokrojone na kawałki kolorowe papryki. Przeciśnij przez praskę lub obierz i posiekaj 1-2 ząbki czosnku. Wrzuć na patelnię z wątróbką i papryką. Smaż krótko na dużym ogniu. Wsyp 1-2 łyżki sezamu, przemieszaj. Patelnię zdejmij z ognia. Zawartość dopraw ponownie solą i pieprzem. Podawaj z ryżem.

Reklama

Świat kobiety
Dowiedz się więcej na temat: wątróbka | papryka | sezam

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy