Ważne kasze
Kasze to zdrowe źródło energii dla dzieci. Zawierają duże ilości węglowodanów złożonych, więc na długo dadzą maluchowi uczucie sytości.
Poza tym, ziarna zbóż, z których powstają kasze, mają wiele cennych składników, witamin, minerałów i błonnika, wspomagającego pracę przewodu pokarmowego. Dlatego produkty te warto na stałe wprowadzić do menu malca.
Oto kasze, które możesz podawać dziecku w drugim roku życia:
● jaglana: naturalnie bezglutenowa, lekkostrawna, bogata w mikroelementy (magnez, wapń, żelazo), witaminy i białko.
● gryczana: zawiera białko, cenne kwasy tłuszczowe, magnez, wapń i inne mikroelementy.
● jęczmienna: najgrubsza to pęczak, drobniejsza - mazurska lub perłowa. Jęczmień zawiera sporo witaminy PP, potas i magnez.
● pszenna: z tego zboża wytwarzane są kasza manna oraz kuskus - obydwie o bardzo wysokiej zawartości glutenu.
● kukurydziana: drobna, bezglutenowa i wyjątkowo smaczna.