Wegańska beza
Uwielbiasz słodkie bezy, ale nie lubisz jajek lub od jakiegoś czasu eliminujesz z diety produkty pochodzenia odzwierzęcego? Nic straconego, ponieważ nie ma rzeczy niemożliwych.
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Odsącz ciecierzycę (możesz ją wykorzystać do zrobienia hummusu lub sałatki). Przelej aquafab’e do wysokiego pojemnika lub misy miksera. Ubijaj na wysokich obrotach do otrzymania sztywnej piany. Do ubitej piany stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Pod sam koniec dodaj ocet winny lub sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijaj. Tak jak w przypadku białek - powinna powstać gęsta, błyszcząca, sztywna piana. Otrzymaną pianę umieść w rękawie cukierniczym i wyciśnij na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 130 st. C przez około godzinę, w razie konieczności, np. jeśli bezy są duże, wydłuż czas pieczenia o 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika studź jeszcze przez około godzinę, aby bezy były chrupiące z wierzchu i lekko kleiste w środku.
Smacznego !