Wegańska peperonata

​Kiedy organizujemy przyjęcie dla najbliższych często zastanawiamy się jakimi smakołykami ich ugościć. Długo przed umówionym spotkaniem skanujemy w głowie pomysły na potrawy, które zdecydowanie zaliczają się do naszych „popisowych dań” i wywołują błogi stan na twarzach zaproszonych. Problem pojawia się wtedy, kiedy odwiedzają nas osoby, które żyją zgodnie z określonymi zasadami żywienia, np. weganie. Wielu z nas nie wie co przygotować, aby wpasować się w zasady wegańskiej diety i jednocześnie przygotować smaczny i sycący posiłek. Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, zaproponował dwa przepisy, które z pewnością podbiją podniebienia najbardziej wymagających wegan.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjnemateriały prasowe

Dieta wegańska to jedna z najbardziej wymagających odmian wegetarianizmu. Ci, którzy trzymają się tych obostrzeń dietetycznych nie jedzą mięsa, ani pozostałych produktów pochodzenia zwierzęcego. Jadłospis bazuje na roślinach strączkowych, warzywach, owocach, orzechach, a także pestkach. Menu powinno być pełne surowych i gotowanych potraw, jednak należy pamiętać, że zbyt długa obróbka termiczna może obniżyć wartości odżywcze produktów, dlatego do wszystkiego należy podchodzić z umiarem. Weganie zwracają szczególną uwagę na różnorodność dań, by w przyszłości nie doprowadzić do niedoboru składników odżywczych. Szczególną uwagę zwracają na  ilość białka, witaminy B12 i żelaza.

Sposób przygotowania

Papryka to niesamowite warzywo, bogate w witaminy oraz sole mineralne, dlatego warto włączyć ją do codziennego menu. Świetnym pomysłem jest przygotowanie peperonaty. Jak ją przygotować? To proste. Kroimy na drobno cebulę, a paprykę na paseczki. Wkładamy warzywa do garnka z rozgrzaną oliwą, dodając połowę passaty, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy przez 10 minut. Dodajemy resztę passaty i gotujemy przez kolejnych kilka minut. Potrawa doskonale współgra z pieczywem i odrobiną oliwy z oliwek, ale można ją potraktować również jako dodatek do obiadu we włoskim stylu. 

Szybki sposób na pieczonego kurczaka na butelceInteria Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas