Reklama

Reklama

Wegańska peperonata

​Kiedy organizujemy przyjęcie dla najbliższych często zastanawiamy się jakimi smakołykami ich ugościć. Długo przed umówionym spotkaniem skanujemy w głowie pomysły na potrawy, które zdecydowanie zaliczają się do naszych „popisowych dań” i wywołują błogi stan na twarzach zaproszonych. Problem pojawia się wtedy, kiedy odwiedzają nas osoby, które żyją zgodnie z określonymi zasadami żywienia, np. weganie. Wielu z nas nie wie co przygotować, aby wpasować się w zasady wegańskiej diety i jednocześnie przygotować smaczny i sycący posiłek. Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, zaproponował dwa przepisy, które z pewnością podbiją podniebienia najbardziej wymagających wegan.

Dieta wegańska to jedna z najbardziej wymagających odmian wegetarianizmu. Ci, którzy trzymają się tych obostrzeń dietetycznych nie jedzą mięsa, ani pozostałych produktów pochodzenia zwierzęcego. Jadłospis bazuje na roślinach strączkowych, warzywach, owocach, orzechach, a także pestkach. Menu powinno być pełne surowych i gotowanych potraw, jednak należy pamiętać, że zbyt długa obróbka termiczna może obniżyć wartości odżywcze produktów, dlatego do wszystkiego należy podchodzić z umiarem. Weganie zwracają szczególną uwagę na różnorodność dań, by w przyszłości nie doprowadzić do niedoboru składników odżywczych. Szczególną uwagę zwracają na  ilość białka, witaminy B12 i żelaza.

Składniki

  • 400 g zielonej papryki
  • 400 g cebuli
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Reklama

Papryka to niesamowite warzywo, bogate w witaminy oraz sole mineralne, dlatego warto włączyć ją do codziennego menu. Świetnym pomysłem jest przygotowanie peperonaty. Jak ją przygotować? To proste. Kroimy na drobno cebulę, a paprykę na paseczki. Wkładamy warzywa do garnka z rozgrzaną oliwą, dodając połowę passaty, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy przez 10 minut. Dodajemy resztę passaty i gotujemy przez kolejnych kilka minut. Potrawa doskonale współgra z pieczywem i odrobiną oliwy z oliwek, ale można ją potraktować również jako dodatek do obiadu we włoskim stylu. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje