Wegański bigos z suszoną śliwką kalifornijską

Bigos wegetariański
Bigos wegetariańskimateriały prasowe

Składniki

  • 40 g suszonych grzybów, namoczonych w 3 szklankach letniej wody
  • 2 kilogramy kiszonej kapusty
  • 2 czerwone cebule
  • 1 1/2 gwiazdki anyżu
  • Olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli
  • 2 kilogramy fioletowej kapusty
  • 2 kwaśne jabłka
  • 2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 35 suszonych śliwek kalifornijskich
  • 300 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 50 ml żubrówki
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 15 ziaren pieprzu, lekko rozgniecionych w moździerzu
  • 12 ziaren ziela angielskiego
  • 10 goździków
  • 6 liści laurowe
  • 1 łyżeczka mielonej czarnuszki
  • 2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy białej
  • 1 łyżka cząbru
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy
  • 2 kg świeżych grzybów shiitake
  • 6 łyżek oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy lub klonowego
  • 1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?