Reklama

Reklama

Wegański bigos z suszoną śliwką kalifornijską

Wszyscy wiemy, co powinno znaleźć się na tradycyjnym, wigilijnym stole. A jakie potrawy goszczą na stołach wegan? Czy wegański stół świąteczny może równać się z tym tradycyjnym? Podczas świątecznego warsztatu kulinarnego dwa autorytety kulinarne, Chef Witek Iwański oraz autorka bloga Jadłonomia, przedstawiły interpretacje świątecznych potraw w dwóch wariantach, tradycyjnym oraz wegańskim. Łącznikiem obu opcji była suszona śliwka z Kalifornii.

Składniki

  • 40 g suszonych grzybów, namoczonych w 3 szklankach letniej wody
  • 2 kilogramy kiszonej kapusty
  • 2 czerwone cebule
  • 1 1/2 gwiazdki anyżu
  • Olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli
  • 2 kilogramy fioletowej kapusty
  • 2 kwaśne jabłka
  • 2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 35 suszonych śliwek kalifornijskich
  • 300 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 50 ml żubrówki
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 15 ziaren pieprzu, lekko rozgniecionych w moździerzu
  • 12 ziaren ziela angielskiego
  • 10 goździków
  • 6 liści laurowe
  • 1 łyżeczka mielonej czarnuszki
  • 2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy białej
  • 1 łyżka cząbru
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy
  • 2 kg świeżych grzybów shiitake
  • 6 łyżek oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy lub klonowego
  • 1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

Kiszoną kapustę posiekać na mniejsze kawałki, czerwoną cebulę pokroić w kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać dużo oleju. Dodać cebulę oraz anyż i smażyć przez 2 minuty, następnie dodać pokrojoną kiszoną kapustę, wszystkie przyprawy oraz 2 litry wody i 2 łyżki soli. Gotować pod przykryciem przez około 30 minut na małym ogniu.

W międzyczasie przygotować grzyby shiitake. Każdego grzyba przekroić na pół, jeśli jest bardzo duży podzielić na cztery części. Grzyby włożyć do dużej miski. W małej szklance połączyć olej, sos sojowy, syrop z agawy i sól. Następnie tak powstały sos wlać do miski z grzybami i delikatnie wymieszać.

Reklama

Natarte grzyby wysypać na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Piec przez 15 - 20 minut.

Wrócić do przygotowywania bigosu. Czerwoną kapustę poszatkować na mandolinie, jabłka w skórkach zetrzeć na tarce. Namoczone grzyby wyjąć z wody (wody nie wylewać!) i posiekać na mniejsze kawałki. Śliwki kalifornijskie pokroić w grube paski.

Do garnka z podgotowaną kiszoną kapustą dodać wszystkie pozostałe składniki wraz z wodą z moczenia grzybów, dokładnie wymieszać i gotować przez przynajmniej 4 godziny, w razie potrzeby dodać trochę wody. Gotować przez 5 - 6 godzin, najlepiej smakuje następnego dnia.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy