Wegański parmezan w pięć minut
Lubiącym smak sera ciężko może być na diecie wegańskiej. Diana Shultz, autorka książki "Minimalist baker. Prosto, smacznie, wegańsko" przekonuje, że wcale nie musi tak być. Dowodem na to jest przepis na zrobiony m.in. z nerkowców wegański parmezan w pięć minut.
- Uwielbiam posypywać tym parmezanem pizzę, makarony, grzanki z awokado, pieczone ziemniaki itp. Dodaje smaku i pomaga zagęścić kremowe sosy do makaronu - tak wegański parmezan zachwala Diana Shultz, autorka przepisu i książki "Minimalist baker. Prosto, smacznie, wegańsko".
Do przygotowania filiżanki wegańskiego parmezanu według przepisu Shultz potrzebne będą następujące składniki: 3/4 filiżanki (90 g) nerkowców, 3 łyżki (9 g) płatków drożdżowych, 3/4 łyżeczki soli morskiej oraz 3/4 łyżeczki granulowanego czosnku.
Wszystkie składniki, jak instruuje Shultz, należy umieścić w naczyniu malaksera. Następnie wystarczy je zmiksować aż do uzyskania drobnego proszku. Tak przygotowany w zaledwie pięć minut parmezan powinno się przechowywać w lodówce. Dzięki temu zachowa on świeżość nawet przez kilka tygodni.