Wegański pasztet z dyni i soczewicy
Ze śliwkami kalifornijskimi.

Składniki
- 800 g dyni
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 200 g soczewicy czerwonej
- 100 g posiekanych śliwek kalifornijskich
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 3 łodygi świeżego tymianku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Dynię pokrój w kawałki, ułóż na papierze do pieczenia, posyp solą i świeżymi listkami tymianku. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek, całość wymieszaj. Piecz przez 30-40 minut (do zmięknięcia dyni) w temperaturze 170 stopni, termoobieg. Soczewicę ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
2. Posiekaj cebulę, imbir, czosnek i przesmaż do zeszklenia na niewielkiej ilości oliwy. Do wyższej misy dodaj upieczoną dynię, ugotowaną soczewicę, podsmażoną cebulę, imbir, czosnek, pestki słonecznika, siemię lniane, paprykę, oliwę z oliwek. Całość zblenduj na jednolitą masę. Do gotowej masy dodaj kawałki śliwek kalifornijskich, wymieszaj. Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, lekko natłuść oliwą.
3. Wylej masę do ¾ wysokości naczynia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30 minut pod przykryciem (folia aluminiowa). Po zdjęciu folii lekko natłuść wierzch pasztetu oliwą z oliwek i piecz kolejne 20 minut.