Reklama

Reklama

Wegański pasztet z dyni i soczewicy

Ze śliwkami kalifornijskimi.

Składniki

  • 800 g dyni
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 g soczewicy czerwonej
  • 100 g posiekanych śliwek kalifornijskich
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łodygi świeżego tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Dynię pokrój w kawałki, ułóż na papierze do pieczenia, posyp solą i świeżymi listkami tymianku. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek, całość wymieszaj. Piecz przez 30-40 minut (do zmięknięcia dyni) w temperaturze 170 stopni, termoobieg. Soczewicę ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

2. Posiekaj cebulę, imbir, czosnek i przesmaż do zeszklenia na niewielkiej ilości oliwy. Do wyższej misy dodaj upieczoną dynię, ugotowaną soczewicę, podsmażoną cebulę, imbir, czosnek, pestki słonecznika, siemię lniane, paprykę, oliwę z oliwek. Całość zblenduj na jednolitą masę. Do gotowej masy dodaj kawałki śliwek kalifornijskich, wymieszaj. Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, lekko natłuść oliwą.

Reklama

3. Wylej masę do ¾ wysokości naczynia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30 minut pod przykryciem (folia aluminiowa). Po zdjęciu folii lekko natłuść wierzch pasztetu oliwą z oliwek i piecz kolejne 20 minut.


materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje