Reklama

Reklama

Wege pierożki z kaszą gryczaną

Smaczne, sycące i zdrowe - wege pierożki z kaszą gryczaną to kulinarny hit! Gdy już znudzą wam się klasyczne ruskie lub postne, z kaszą i grzybami, te rozpalą miłość do pierogów na nowo. Wege pierożki z kaszą gryczaną smakują jak u babci i zawsze się udają!

Składniki

  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • jajko
  • szczypta soli
  • ok. 150 ml ciepłej wody
  • sól, pieprz do smaku
  • Farsz:
  • 200 g twarogu wiejskiego
  • 200 g ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
  • olej, cebula

Wege pierożki z kaszą gryczaną - przygotowanie

Mąkę przesiej i wysyp na stolnicę. Zrób dołek, wlej wodę, wbij jajko, zagnieć ciasto. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie, zawiń je w lnianą ściereczkę i odstaw. 

Teraz możesz przygotować farsz. Ugotowaną na sypko kaszę zmieszaj z pokruszonym twarogiem. Usmaż cebulkę i dodaj ją do kaszy. Wymieszaj, dopraw do smaku. 

Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 mm. Szklanką wytnij krążki i nakładaj na nie po łyżce farszu. Zlep brzegi. 

Pierogi wrzuć na osolony wrzątek i gotuj do wypłynięcia. 

Smacznego!

Sprawdź też inne przepisy na zdrowe dania:

Reklama

Kotlet z kalafiora

Kotlety warzywne

Zdrowe śniadanie

Zobacz też:

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy