Wege pierożki z kaszą gryczaną
Smaczne, sycące i zdrowe - wege pierożki z kaszą gryczaną to kulinarny hit! Gdy już znudzą wam się klasyczne ruskie lub postne, z kaszą i grzybami, te rozpalą miłość do pierogów na nowo. Wege pierożki z kaszą gryczaną smakują jak u babci i zawsze się udają!
Wege pierożki z kaszą gryczaną - przygotowanie
Mąkę przesiej i wysyp na stolnicę. Zrób dołek, wlej wodę, wbij jajko, zagnieć ciasto. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie, zawiń je w lnianą ściereczkę i odstaw.
Teraz możesz przygotować farsz. Ugotowaną na sypko kaszę zmieszaj z pokruszonym twarogiem. Usmaż cebulkę i dodaj ją do kaszy. Wymieszaj, dopraw do smaku.
Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 mm. Szklanką wytnij krążki i nakładaj na nie po łyżce farszu. Zlep brzegi.
Pierogi wrzuć na osolony wrzątek i gotuj do wypłynięcia.
Smacznego!
Sprawdź też inne przepisy na zdrowe dania:
Zobacz też: