Reklama

Reklama

Wegetarianizm wśród najmłodszych – tak czy nie?

Rodzice coraz częściej decydują się na stosowanie diety opartej na produktach roślinnych także u dzieci, a nawet niemowląt. Czy jednak brak mięsa w diecie najmłodszych to dobry pomysł? Kiedy można stosować dietę roślinną? Czy w każdym wieku jest ona akceptowalna?

Przede wszystkim odżywianie się produktami pochodzenia roślinnego jest związane z unikaniem produktów odzwierzęcych i wysokoprzetworzonych. Pożywienie niskoprzetworzone powszechnie rozumie się jako pokarmy, które pochodzą bezpośrednio z natury i w procesie obróbki nie straciły zbyt wielu składników odżywczych.

Reklama

Odpowiednio zbilansowana dieta wegetariańska jest w stanie zapewnić dziecku wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Białko i żelazo znajdują się nie tylko w mięsie! Pełnowartościowa dieta oparta na produktach roślinnych pozwala wybierać różnego rodzaju warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, orzechy lub pestki. Należy jednak pamiętać, iż w przypadku żywności pochodzenia roślinnego może znaleźć się także - szczególnie w menu dzieci - tzw. "jedzenie śmieciowe". Jest to bezwartościowe jedzenie! Biały chleb, chipsy ziemniaczane czy dietetyczna coca-cola to najgorsze, co możemy podać do jedzenia naszym pociechom. Dlatego należy podkreślić, że aby dietom roślinnym nadać sens, należy spożywać wyłącznie produkty niskoprzetworzone.

Zgodnie ze stanowiskiem amerykańskich, kanadyjskich i brytyjskich stowarzyszeń dietetyków, amerykańskich i kanadyjskich stowarzyszeń pediatrów oraz Departamentu Zdrowia USA, prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska, w tym wegańska, jest odpowiednia dla człowieka na każdym etapie życia. Stanowiska światowych towarzystw pediatrycznych są jednoznaczne: jest to całkowicie bezpieczna forma żywienia. Należy jednak uwzględnić fakt, iż dzieci i młodzież - tak jak i w innych sferach życia - powinny być kierowane przez dorosłych i to dorośli powinni zadbać o ich prawidłową edukację w tym zakresie. Podstawą diety, która ma przynieść korzyść organizmowi jest jej prawidłowe zbilansowanie, a tego pacjentów uczą dietetycy. Zawsze przed zmianą diety należy udać się po poradę do wykwalifikowanego dietetyka. 

dr Piotr Dominik, wykładowca, opiekun Koła Naukowego Dietetyk w Szkole Głównej Turystyki i Rekreacji


Dowiedz się więcej na temat: jedzenie dla dzieci

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje