Wegetariańska paella

Hiszpański przysmak w wersji wegetariańskiej.

Paella
Paella123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Szalotkę obierz, poszatkuj. Fasolkę i papryki oczyść, opłucz, pokrój na kawałki. Cukinię umyj, potnij w kostkę. Czosnek obierz, posiekaj. Na głębokiej patelni z grubym dnem podgrzej 2 łyżki oliwy. Wrzuć cebulę. Smaż 2 minuty. Dodaj fasolkę, papryki, cukinię i czosnek. Dopraw papryką, tymiankiem, szafranem i pieprzem. Smaż 3-4 minuty, ciągle mieszając. Bulion podgrzej. Do warzyw wlej wino, wsyp przepłukany ryż, wymieszaj, podgrzej. Domieszaj 1/2 bulionu. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj (bez mieszania), aż ryż wchłonie większość płynu. Wlej resztę bulionu, dołóż oliwki, ew. dopraw solą. Cytrynę polej wrzątkiem, osusz, pokrój na 5-6 cząstek. Sokiem z 1 cząstki skrop paellę. Danie podaj z natką i resztą cząstek cytryny.

Klasyczna paella - jak ją zrobić?Interia Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas