Wegetariańska paella
Hiszpański przysmak w wersji wegetariańskiej.

Składniki
- po 1 czerwonej i zielonej papryce
- 1/2 średniej cukinii
- garść zielonej fasolki szparagowej
- 1/2 szkl. czarnych oliwek
- 1 duża szalotka
- 30 dag ryżu typu arborio
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- po szczypcie szafranu lub kurkumy i pieprzu cayenne
- 2 szkl. bulionu
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- sól
- oliwa
- natka i 1 cytryna do dekoracji
Sposób przygotowania
Szalotkę obierz, poszatkuj. Fasolkę i papryki oczyść, opłucz, pokrój na kawałki. Cukinię umyj, potnij w kostkę. Czosnek obierz, posiekaj. Na głębokiej patelni z grubym dnem podgrzej 2 łyżki oliwy. Wrzuć cebulę. Smaż 2 minuty. Dodaj fasolkę, papryki, cukinię i czosnek. Dopraw papryką, tymiankiem, szafranem i pieprzem. Smaż 3-4 minuty, ciągle mieszając. Bulion podgrzej. Do warzyw wlej wino, wsyp przepłukany ryż, wymieszaj, podgrzej. Domieszaj 1/2 bulionu. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj (bez mieszania), aż ryż wchłonie większość płynu. Wlej resztę bulionu, dołóż oliwki, ew. dopraw solą. Cytrynę polej wrzątkiem, osusz, pokrój na 5-6 cząstek. Sokiem z 1 cząstki skrop paellę. Danie podaj z natką i resztą cząstek cytryny.