Wegetariański gulasz
Ten smak przypadnie do gustu wszystkim - nie tylko wegetarianom.

Składniki
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1 cukinia
- ½ żółtej papryki
- ½ czerwonej papryki
- 3 szalotki
- 4 sztuki suszonych pomidorów z zalewy
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka pomidorowej passaty
- 1 /2 łyżeczki suszonego tymianku
- Duża szczypta mielonego imbiru
- Sól morska
- Szczypta chili
- łyżeczka curry
- 1 łyżka klarowanego masła
- 1 pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania
Soczewicę zalać zimną wodą, odstawić na 1 godzinę do namoczenia. Po tym czasie wodę odlać, soczewicę zalać ponownie świeżą wodę i ugotować do miękkości (nie solić soczewicy). Odcedzić.
Cebule obrać, pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać masło klarowane, wrzucić cebulę z czosnkiem i zeszklić, dodać wydrążoną pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię, wsypać wszystkie przyprawy, posolić i dusić wszystko ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie. Następnie połączyć z ugotowaną soczewicą oraz wlać pomidorową passatę, całość zagotować , trzymać na ogniu 5-10 minut, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z razowym pieczywem.