Reklama

Reklama

Wegetariański gulasz

Ten smak przypadnie do gustu wszystkim - nie tylko wegetarianom.

Składniki

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 cukinia
  • ½ żółtej papryki
  • ½ czerwonej papryki
  • 3 szalotki
  • 4 sztuki suszonych pomidorów z zalewy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka pomidorowej passaty
  • 1 /2 łyżeczki suszonego tymianku
  • Duża szczypta mielonego imbiru
  • Sól morska
  • Szczypta chili
  • łyżeczka curry
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 1 pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania

Soczewicę zalać zimną wodą, odstawić na 1 godzinę do namoczenia. Po tym czasie wodę odlać, soczewicę zalać ponownie świeżą wodę i ugotować do miękkości (nie solić soczewicy). Odcedzić.

Cebule obrać, pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać masło klarowane, wrzucić cebulę z czosnkiem i zeszklić, dodać wydrążoną pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię, wsypać wszystkie przyprawy, posolić i dusić wszystko ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie. Następnie połączyć z ugotowaną soczewicą oraz wlać pomidorową passatę, całość zagotować , trzymać na ogniu 5-10 minut, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.

Reklama

Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z razowym pieczywem. 

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje