Wegetariański gulasz

Ten smak przypadnie do gustu wszystkim - nie tylko wegetarianom.

Gulasz z warzywami
Gulasz z warzywami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Soczewicę zalać zimną wodą, odstawić na 1 godzinę do namoczenia. Po tym czasie wodę odlać, soczewicę zalać ponownie świeżą wodę i ugotować do miękkości (nie solić soczewicy). Odcedzić.

Cebule obrać, pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać masło klarowane, wrzucić cebulę z czosnkiem i zeszklić, dodać wydrążoną pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię, wsypać wszystkie przyprawy, posolić i dusić wszystko ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie. Następnie połączyć z ugotowaną soczewicą oraz wlać pomidorową passatę, całość zagotować , trzymać na ogniu 5-10 minut, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.

Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z razowym pieczywem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas