Reklama

Reklama

Wegetariański ramen z migdałami

Pyszny i sycący!

Składniki

  • 1 zielony ogórek
  • 1 opakowanie tofu
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • 3 jajka
  • ½ kg pieczarek
  • 1 brokuł
  • Pęczek szczypiorku
  • Pęczek natki pietruszki
  • Kiełki rzeżuchy
  • 100 g Migdałów blanszowanych np. Bakalland
  • 200 g Sezamu np. Bakalland
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • Olej sezamowy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

W garnku o grubym spodzie rozgrzewamy olej sezamowy i podsmażamy na nim czosnek i imbir starte na tarce. Gdy czosnek się zarumieni, dodajemy 2 litry wody, 3 łyżki sosu sojowego i 3 łyżki sosu rybnego. Całość podgrzewamy na małym ogniu, a następnie do bulionu dodajemy kilka różdżek brokuła i gotujemy chwilę, aż warzywo będzie miękkie. W tym czasie tofu kroimy i podsmażamy na oleju sezamowym, następnie na tym samym tłuszczu smażymy pokrojone w plasterki pieczarki. Jajko gotujemy w ten sposób, by białko było ścięte, a żółtko delikatnie płynne. 

Reklama

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ogórka wraz ze skórką kroimy w kawałki, szatkujemy czerwoną kapustę, siekamy natkę pietruszki i szczypiorek. Makaron rozkładamy do głębokich misek, wlewamy bulion z brokułem, dodajemy  kilka plasterków tofu, pieczarki, ogórka, czerwoną kapustę i na końcu jajko przekrojone na pół. Całość posypujemy pokruszonymi blanszowanymi migdałami), sezamem, posiekanym szczypiorkiem, pietruszką oraz kiełkami. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje