Wegetariański ramen z migdałami
Pyszny i sycący!

Składniki
- 1 zielony ogórek
- 1 opakowanie tofu
- 1 opakowanie makaronu ryżowego
- 3 jajka
- ½ kg pieczarek
- 1 brokuł
- Pęczek szczypiorku
- Pęczek natki pietruszki
- Kiełki rzeżuchy
- 100 g Migdałów blanszowanych np. Bakalland
- 200 g Sezamu np. Bakalland
- 1 łyżeczka startego imbiru
- Olej sezamowy
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
W garnku o grubym spodzie rozgrzewamy olej sezamowy i podsmażamy na nim czosnek i imbir starte na tarce. Gdy czosnek się zarumieni, dodajemy 2 litry wody, 3 łyżki sosu sojowego i 3 łyżki sosu rybnego. Całość podgrzewamy na małym ogniu, a następnie do bulionu dodajemy kilka różdżek brokuła i gotujemy chwilę, aż warzywo będzie miękkie. W tym czasie tofu kroimy i podsmażamy na oleju sezamowym, następnie na tym samym tłuszczu smażymy pokrojone w plasterki pieczarki. Jajko gotujemy w ten sposób, by białko było ścięte, a żółtko delikatnie płynne.
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ogórka wraz ze skórką kroimy w kawałki, szatkujemy czerwoną kapustę, siekamy natkę pietruszki i szczypiorek. Makaron rozkładamy do głębokich misek, wlewamy bulion z brokułem, dodajemy kilka plasterków tofu, pieczarki, ogórka, czerwoną kapustę i na końcu jajko przekrojone na pół. Całość posypujemy pokruszonymi blanszowanymi migdałami), sezamem, posiekanym szczypiorkiem, pietruszką oraz kiełkami.