Wegetariańskie desery z wykorzystaniem bakalii

Jeśli brakuje ci pomysłu na ciekawy i smaczny deser? Uwielbiasz eksperymentować w kuchni, a do tego kochasz zaskakiwać kulinarnie swoich najbliższych? Mamy dla ciebie doskonałą propozycję – trzy przepyszne wegetariańskie desery z bakaliami. Są nie tylko smaczne, ale dzięki zawartości ulubionych bakalii: migdałów, orzechów włoskich czy suszonych daktyli są również bogate w składniki odżywcze i witaminy. Tradycyjne przepisy z odrobiną nowoczesności? Spróbuj koniecznie naszego wege sernika, czekoladowego musu i idealnego ciasta marchewkowego. Gwarantujemy, że będzie przepysznie i… słodko!

Wege sernik, czyli tofurnik z migdałami

Składniki

  • 100 g kruchych ciastek (np. owsianych)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 360 g tofu naturalnego
  • Pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • Pół szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g Daktyli np. Całe Owoce Bakalland
  • Sok z 1 cytryny
  • 50 g gorzkiej czekolady 80%
  • 100 g Migdałów np. Bakalland
  • 100 g Migdałów w płatkach np. Bakalland

Pokruszone ciastka, masło orzechowe, daktyle i syrop z agawy, połowę migdałów umieszczamy w naczyniu blendera i miksujemy na drobne okruszki. Całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i za pomocą dłonie delikatnie dociskamy masę, formując z niej spód ciasta. Gotowy spód na ok. 30 minut wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę sernikową. Tofu, ugotowaną kaszę jaglaną, sok z cytryny umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Kiedy masa  będzie gładka, stopniowo dodajemy do niej mleka. Cały czas miksujemy. Gotową masę wylewamy na schłodzony spód i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15 minut. Po tym czasie, zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut. Gotowe ciasto pozostawiamy do wystudzenia i polewamy rozpuszczoną czekoladą oraz posypujemy pozostałymi migdałami i migdałami w płatkach.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje