Wegetariańskie desery z wykorzystaniem bakalii

Jeśli brakuje ci pomysłu na ciekawy i smaczny deser? Uwielbiasz eksperymentować w kuchni, a do tego kochasz zaskakiwać kulinarnie swoich najbliższych? Mamy dla ciebie doskonałą propozycję – trzy przepyszne wegetariańskie desery z bakaliami. Są nie tylko smaczne, ale dzięki zawartości ulubionych bakalii: migdałów, orzechów włoskich czy suszonych daktyli są również bogate w składniki odżywcze i witaminy. Tradycyjne przepisy z odrobiną nowoczesności? Spróbuj koniecznie naszego wege sernika, czekoladowego musu i idealnego ciasta marchewkowego. Gwarantujemy, że będzie przepysznie i… słodko!

Tofurnik
Tofurnikmateriały prasowe

Wege sernik, czyli tofurnik z migdałami

Pokruszone ciastka, masło orzechowe, daktyle i syrop z agawy, połowę migdałów umieszczamy w naczyniu blendera i miksujemy na drobne okruszki. Całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i za pomocą dłonie delikatnie dociskamy masę, formując z niej spód ciasta. Gotowy spód na ok. 30 minut wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę sernikową. Tofu, ugotowaną kaszę jaglaną, sok z cytryny umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Kiedy masa  będzie gładka, stopniowo dodajemy do niej mleka. Cały czas miksujemy. Gotową masę wylewamy na schłodzony spód i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15 minut. Po tym czasie, zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut. Gotowe ciasto pozostawiamy do wystudzenia i polewamy rozpuszczoną czekoladą oraz posypujemy pozostałymi migdałami i migdałami w płatkach.

Sernik z czekoladą - tani przepis na pyszne ciastoInteria Kulinaria
Krem czekoladowy
Krem czekoladowymateriały prasowe

Doskonały czekoladowo – daktylowy mus z orzechami

Posiekaną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Roztopioną odstawiamy do delikatnego wystudzenia. Wodę z cieciorki przelewamy do miski i ubijamy na sztywną pianę za pomocą miksera, dodajemy sól. Nie przestajemy miksować. Do gotowej piany dodajemy wystudzoną czekoladę i drobno posiekane daktyle. Całość delikatnie mieszamy, aż do połączenia wszystkich składników. Gotowy mus przelewamy do słoiczków, dodajemy posiekane migdały. Podajemy schłodzone.

Sernik z czekoladą - tani przepis na pyszne ciastoInteria Kulinaria
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowemateriały prasowe

Idealne ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi

Marchew myjemy, delikatnie obieramy i ścieramy na tarce. Siemię lniane zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na ok. 10 minut. W misce mieszamy mąkę, wszystkie przyprawy i sodę czyszczoną. W innym naczyniu ucieramy olej z namoczony i odcedzonym siemieniem. Następnie łączymy z sobą wszystkie składniki, dodajemy marchew i posiekane orzechy. Całą masę przekładamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Sprawdzamy czy ciasto jest gotowe za pomocą patyczka. Gotowe ciasto polewamy kremem z nerkowców. W trakcie pieczenia nerkowce namaczamy w ciepłej wodzie. Następnie dodajemy mleko migdałowe, syrop z agawy i sok z cytryny. Wszystko dokładnie blendujemy na gładki krem. Gotowym kremem polewamy wystudzone ciasto i całość ozdabiamy orzechami.

Zmysłowe smaki: Ciasto marchewkoweInteria.tv
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas