Reklama

Reklama

Wegetariańskie gołąbki

Praktycznie każde popularne danie mięsne można przygotować w wersji wegetariańskiej. Jak choćby gołąbki - tym razem z farszem jaglano-pieczarkowym.

Przy okazji gotowania gołąbków z kaszą jaglaną, przyjrzyjmy się dokładniej tej kaszy, która jest naprawdę warta uwagi. To jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj niedoceniana - ze szkodą dla naszego zdrowia, tzw. jagły mają bowiem wiele cennych właściwości. Jest jedną z niewielu kasz zasadotwórczych. Otrzymuje się ją z nasion prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, B2i B6 oraz żelaza i miedzi. Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, gdyż nie zawiera glutenu. Ponadto zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie, a także wspomaga mineralizację kości i zapobiega ich odwapnianiu.

Reklama

Do przygotowania potrawy potrzebujemy: średniej wielkości kapustę białą lub włoską, 25 dag pieczarek, półtorej szklanki kaszy jaglanej, cebulę, dwa ząbki czosnku, dwa liście laurowe, mały przecier pomidorowy, olej do smażenia.

Kapustę, ponacinaną przy głąbie, blanszujemy we wrzącej wodzie, oddzielamy pojedyncze liście. Studzimy. Tłuczkiem do mięsa rozbijamy głąb, można go też ściąć ostrym nożem.

Przygotowujemy farsz. Gotujemy kaszę w trzech szklankach wody. Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oleju, dodajemy do niej po chwili posiekane pieczarki. Smażymy ok. 10 minut, aż pieczarki zrumienią się. Dodajemy ugotowaną kaszę, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Do farszu możemy wbić jajko, ale jeśli zależy nam na wersji wegańskiej, można dolać odrobinę warzywnego bulionu.

Gołąbki zawijamy w liście kapusty. Układamy ciasno w garnku o szerokim dnie, zalewamy ok. pół litra wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gdy gołąbki pogotują się ok. 15 minut, dodajemy przecież pomidorowy i gotujemy jeszcze przez 15 minut na bardzo małym ogniu. Podajemy polane sosem.

Inne wersje wegetariańskich gołąbków możemy przyrządzić także z kaszy gryczanej z pieczarkami, z ryżu, zielonej soczewicy, pieczarek i natki pietruszki albo z soczewicą i grzybami leśnymi. Warto poeksperymentować z różnymi smakami, pamiętając, że wegańskie gołąbki wymagają jednak ostrzejszego doprawiania. (PAP Life)


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje