Wegetariańskie kiełbaski smażone z cebulką
Propozycja dla osób, które nie jedzą mięsa lub chcą je ograniczyć w swojej diecie. Wegetariańskie kiełbaski z cebulką to prawdziwy hit!

Składniki
- 1,5 szklanki seitanu (glutenu)
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 200 g tofu
- 4 młode buraczki (z botwinki)
- 1 młoda marchewka
- pół szklanki ugotowanej ciecierzycy
- pół szklanki bulionu warzywnego,
- 2 łyżki oleju rzepakowego/kokosowego
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1 łyżka pikantnej papryki
- 2 cebule, sól, pieprz
- dodatkowo:
- folia spożywcza
- olej rzepakowy/kokosowy
Sposób przygotowania:
Obrane i pokrojone buraki, marchew, zmiksować w bulionie warzywnym (łatwiej zmiksować ugotowane warzywa). Dodać pokruszone tofu, ciecierzycę i olej. Zmiksować.
Do miski wsypać gluten, mąkę ziemniaczaną, przyprawy, połączyć ze zmiksowaną masą ręcznie lub końcówkami miksera do wyrabiania ciasta. Jeśli masa robi się twarda, należy dodać wywar pozostały z gotowania ciecierzycy.
Wyrobioną masę odrywać kawałkami, utoczyć ruloniki (jak na kopytka). Zawijać kiełbaski w folię spożywczą, którą zawiązać na końcach. Kiełbaski wrzucić na wrzątek i gotować około godziny. Wyławiać i wystudzić.
Cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę zeszklić. Kiełbaski pokroić w plasterki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Podawać z chrupiącym pieczywem.
Przepis pochodzi z książki "Wiosna wege":
