Reklama

Reklama

Wegetariańskie kiełbaski smażone z cebulką

Propozycja dla osób, które nie jedzą mięsa lub chcą je ograniczyć w swojej diecie. Wegetariańskie kiełbaski z cebulką to prawdziwy hit!

Czas przyrządzenia: 10 min + gotowanie
Składniki dla: 6-8 porcji

Składniki

  • 1,5 szklanki seitanu (glutenu)
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 200 g tofu
  • 4 młode buraczki (z botwinki)
  • 1 młoda marchewka
  • pół szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • pół szklanki bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego/kokosowego
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 łyżka pikantnej papryki
  • 2 cebule, sól, pieprz

Składniki - dodatkowo:

  • folia spożywcza
  • olej rzepakowy/kokosowy

Sposób przygotowania:

Obrane i pokrojone buraki, marchew, zmiksować w bulionie warzywnym (łatwiej zmiksować ugotowane warzywa). Dodać pokruszone tofu, ciecierzycę i olej. Zmiksować.

Reklama

Do miski wsypać gluten, mąkę ziemniaczaną, przyprawy, połączyć ze zmiksowaną masą ręcznie lub końcówkami miksera do wyrabiania ciasta. Jeśli masa robi się twarda, należy dodać wywar pozostały z gotowania ciecierzycy.

Wyrobioną masę odrywać kawałkami, utoczyć ruloniki (jak na kopytka). Zawijać kiełbaski w folię spożywczą, którą zawiązać na końcach. Kiełbaski wrzucić na wrzątek i gotować około godziny. Wyławiać i wystudzić.

Cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę zeszklić. Kiełbaski pokroić w plasterki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Podawać z chrupiącym pieczywem.

Przepis pochodzi z książki "Wiosna wege":

Fragment książki

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: dania wegetariańskie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje