Wegetariańskie leczo

Papryka, pomidory i cebula to podstawa tego dania. Reszta dodatków zależy tylko od twoich upodobań. Latem polecamy wersję lżejszą – bez mięsa, za to z mnóstwem warzyw.

Leczo
Leczo123RF/PICSEL

Cukiniowe z marchewką

Sposób przygotowania

Papryki i cukinie umyj, oczyść, potnij na kawałki. Marchewki obierz, umyj, potnij w cienkie plasterki. Cebule oraz czosnek obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebule oraz czosnek. Oprósz je słodką i ostrą papryką. Zasmaż, uważając, by nie przypalić papryki. Dodaj pokrojone warzywa, oregano, ajvar, sól i pieprz. Duś ok. 20 minut. Pomidory pokrój na kawałki. Dodaj je do lecza pod koniec duszenia. Danie ponownie przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Udekoruj. 

Leczo z papryką
Leczo z papryką123RF/PICSEL

Z pieczonej papryki

Sposób przygotowania

Papryki posmaruj oliwą i ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piecz, aż na skórce pojawią się brązowe plamki (ok. 40 minut). Przełóż papryki do miski, przykryj folią i odstaw na 20 minut. Pomidory sparz, obierz, oczyść. Cebule obierz, posiekaj. Z upieczonych papryk zdejmij skórkę, usuń ze środka pestki. Strąki pokrój na cząstki. W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebule. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Dołóż papryki i pomidory. Posyp suszonymi ziołami, słodką i ostrą papryką. Duś 7-10 minut. Przypraw solą oraz pierzem. Przed podaniem posyp startym żółtym serem. 


Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas