Reklama

Reklama

Wegetariańskie leczo

Papryka, pomidory i cebula to podstawa tego dania. Reszta dodatków zależy tylko od twoich upodobań. Latem polecamy wersję lżejszą – bez mięsa, za to z mnóstwem warzyw.

Cukiniowe z marchewką

Składniki

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 4 kolorowe papryki
  • 4 średnie cukinie
  • 8 pomidorów
  • 2 marchewki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki ajvaru
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Papryki i cukinie umyj, oczyść, potnij na kawałki. Marchewki obierz, umyj, potnij w cienkie plasterki. Cebule oraz czosnek obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebule oraz czosnek. Oprósz je słodką i ostrą papryką. Zasmaż, uważając, by nie przypalić papryki. Dodaj pokrojone warzywa, oregano, ajvar, sól i pieprz. Duś ok. 20 minut. Pomidory pokrój na kawałki. Dodaj je do lecza pod koniec duszenia. Danie ponownie przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Udekoruj. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje