Wegetariańskie leczo
Papryka, pomidory i cebula to podstawa tego dania. Reszta dodatków zależy tylko od twoich upodobań. Latem polecamy wersję lżejszą – bez mięsa, za to z mnóstwem warzyw.

Cukiniowe z marchewką
Składniki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 4 kolorowe papryki
- 4 średnie cukinie
- 8 pomidorów
- 2 marchewki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki ajvaru
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Papryki i cukinie umyj, oczyść, potnij na kawałki. Marchewki obierz, umyj, potnij w cienkie plasterki. Cebule oraz czosnek obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebule oraz czosnek. Oprósz je słodką i ostrą papryką. Zasmaż, uważając, by nie przypalić papryki. Dodaj pokrojone warzywa, oregano, ajvar, sól i pieprz. Duś ok. 20 minut. Pomidory pokrój na kawałki. Dodaj je do lecza pod koniec duszenia. Danie ponownie przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Udekoruj.

Z pieczonej papryki
Składniki
- po 4 papryki czerwone i żółte
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 3 łyżki oleju
- po 1 łyżeczce suszonego tymianku i oregano
- 3 szczypty suszonego rozmarynu
- sól
- pieprz
- 3 łyżki startego twardego żółtego sera
- trochę oliwy do posmarowania papryk
Sposób przygotowania
Papryki posmaruj oliwą i ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piecz, aż na skórce pojawią się brązowe plamki (ok. 40 minut). Przełóż papryki do miski, przykryj folią i odstaw na 20 minut. Pomidory sparz, obierz, oczyść. Cebule obierz, posiekaj. Z upieczonych papryk zdejmij skórkę, usuń ze środka pestki. Strąki pokrój na cząstki. W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebule. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Dołóż papryki i pomidory. Posyp suszonymi ziołami, słodką i ostrą papryką. Duś 7-10 minut. Przypraw solą oraz pierzem. Przed podaniem posyp startym żółtym serem.