Węgierskie leczo
Kabaczki obrać i pokroić w kostkę, z papryki wyjąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki.
Składniki dla 4 osób:
- 2 średnie kabaczki
- czerwona papryka
- duża cebula
- 20-30 dag wędliny
- 1/2 kg pomidorów
- papryka w proszku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kabaczki obrać i pokroić w kostkę, z papryki wyjąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w ćwiartki. Wędlinę i cebulę pokroić w kostkę.
2. Kabaczki, paprykę i pomidory podlać wodą i dusić. Wędlinę podsmażyć z cebulą, dodać do duszących się warzyw. Podgotować razem do miękkości, dolewając wody według potrzeby. Doprawić do smaku.
Czas przygotowania: ok. 40 minut